Erkeğin korkulu rüyası! Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (5 Ağustos 2019)

Aşk hayatında yaşanan sorunlar çiftleri mutsuz ediyor. Özellikle erkekler, ilişkide eşlerini mutlu edememekten korkuyor. Prostata bağlı cinsel sorunlar, cinsel isteksizlik ve erken boşalma sorunları zamanla evliliği de sarsıyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 5 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2019 Güncelleme 05 Ağustos 2019, 07:59
Erkeğin korkulu rüyası! Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 5 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER



ELİNİ BİLE TUTAMIYORUM


10 gün önce evlendik. Hanım elini bile tutturmuyor. Utanıyormuş. "Ben senin kocanım" dedim küstü. Bizimkiler "Çocuk geliyor mu?" diyor. Bunaldım ya.
Hızlı bunalmışsın. Eşinin halini olgunlukla karşılamalısın. Acele etme. Eşinle konuş, dinle ve anla. Paylaş. Belki her şeyi senden öğrenecek. Gönlünü al. Küslük olmaz. Evlilik size özel bir alan. Sizinkilerin merakı gereksiz bir sosyal hassasiyet. Çocuk yapabileceğini ispatlamak için evlenilmiyor ki. Her sese kulak verirsen çabuk bunalırsın.



ÜZÜLMESİN DİYE...

4 aydır evliyim. Cinsel ilişkiye girdiğimizde sürekli ağrım oluyor. Eşim üzülmesin diye bir şey anlatmadım ama dayanmak da zor geliyor. Apandisitten ameliyat olmuştum. Bununla ilgisi olabilir mi?

Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart. Kadınların neredeyse yarısı cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir.



ANDROPOZ OLMUŞUM

55 yaşındayım. 2 aydır eşimle ilişki sırasında sertleşme sıkıntım başladı. Ama ne yaptıysam tık yok. "Andropoz oldun" deyip gülüyorlar. Bu yaşta erkeklik biter mi?

Panik yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroit yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroit hormon fazlalığında sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.



EŞİM ÇOK İSTEKLİ

Eşimin karaciğerinde kanser çıktı. Tedavi görüyor. İşi de bıraktı. Sürekli ilişkiye girmek istiyor. Ben de menopozdayım. Bize ne önerirsiniz?

Öncelikle erişkin bireylerin ilişki isteği doğal bir istektir. Hastalık ne olursa olsun cinsel ilişki isteğini azaltabilir. Bu nedenle bu durumda bu istek Yaşama isteği, kendine güven gibi duygusal durumların olumlu işaretidir. Takip eden doktorlarından bedensel performansı ile ilgili bilgi alman uygun olur. Menopoz doğal bir süreçtir. Hastalık değildir. Cinsel ilişkiye engel değildir.



TAHLİLLERİ YAPTIRIN

Prostatım var. Üroloji uzmanına gittim, küçük olduğunu söyledi. Başka bir üroloji uzmanıysa ilişkiye giremeyeceğimi söyledi. Ağrı çekmiyorum, yalnızca gece 3-4 kez tuvalete kalkıyorum. Doktor neden ilişkiye giremeyeceğimi söyledi?
Prostat bezi küçükken cinsel yaşama olumsuz etkisi olmaz. Boyutları çok büyürse, fonksiyonları azalırsa ve tedavisi için kullanılan ilaçlar olursa cinsel yaşamı olumsuz etkileme ihtimali olabilir. Öncelikle ürolojik ultrason yaptırın. TPSA, FPSA ve tam idrar tahlili de yaptırın. Sonra testleri bize gönderin tekrar değerlendirelim. Bu arada günde en az 2 avuç kabak çekirdeği ye. Pişmiş domates mutlaka tüket.



AMELİYAT ŞART DEĞİL

26 yaşında evliyim. Cinsel organımda sağa doğru eğrilik var. Ameliyatı var mı bunun? Nasıl düzeltilir?

Cinsel organ şekli mekanik durumlardan etkilenebilir. Evlilik öncesi elle tatmin durumu sık ise ve aynı el kullanılıyorsa kendine has bir eğim alabilir. Yatma pozisyonu da bu tip değişiklikler yapabilir. Çoğu kez ameliyatlık durumlar değildir. Fonksiyonu etkilemez. Mecburiyet yoksa ameliyat önermeyiz.​

CİNSEL SORUNLARINIZA EN SAĞLIKLI CEVAPLAR - İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU