Aşkı kaçırmayın! Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (28 Temmuz 2019)

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, aşk hayatında sorun yaşayan çiftleri bilgilendiriyor. İlişkide yanlış bilgi sahibi olmanın aşk hayatında mutsuzluğa neden olacağını söylüyor. Karagözoğlu cinsel sorunlarınıza en sağlıklı cevapları vermeye devam ediyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 28 Temmuz 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2019 Güncelleme 28 Temmuz 2019, 08:00
Aşkı kaçırmayın! Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 28 Temmuz 2019

İÇİNDEKİLER



İç
Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, aşk hayatında sorun yaşayan çiftleri bilgilendiriyor. İlişkide yanlış bilgi sahibi olmanın aşk hayatında mutsuzluğa neden olacağını söylüyor. Mutlu bir cinsel hayat için çiftlere 'panik' olmamayı öneriyor. Yaşanan paniğin aşk hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.


PİLİM BİTİYOR

40 yaşındayım. 9 ay önce evlendim. 3 aydır hanımla ilişkiye girdiğimizde hemen pilim bitiyor. Ara sıra şeker ilacı kullanıyorum. İlgisi olabilir mi?

ŞEKER hastalarında, cinsel hayat olumsuz etkilenebilir.
Diyabet, erken boşalmanın en sık görülen şikayetlerinden birisidir. Bu nedenle perhiz, su, hareket ve düzenli tedavi şarttır.
Düzensiz beslenen ve düzensiz ilaç kullananlarda olumsuzluklar fazla görülür. Erken boşalmanın en önemli sebebi stres, sıkıntı, korku ve kaygıdır. Mutlaka üroloji uzmanına muayene ol.
Şikayetlerin geçmezse psikolojik destek al.


MENOPOZDA CİNSELLİK

Yaşım 52. Yaklaşık 6 aydır menopozdayım. Biraz huzursuzluk yaşıyorum. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?

EVET. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil, sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Bu dönemde östrojen hormonu azalır.
Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu da, ilişkide olması gereken kayganlığı azaltır. İlişkide ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli ilişki şikayetleri azaltabilir.


İLK GECEDEN KORKUYORUM

Sıkıntım evlilik... 1 ay sonra evleniyorum ama evlilik gecesi adet görme ihtimalim var. Çünkü adetlerin düzensiz. Geciktirme ilacı alayım mı?
HORMONLARIN etkisinde düzenli bir döngü şeklinde olan adet kanamaları, bazı ilaçların kullanımı ile geciktirilebilir. Ancak kendi sağlığınız için bedenin normal çalışmasını değiştirmemenizde fayda var. Eşinle bu konuyu konuşarak karar verin. Çünkü ilaç rastgele kullanıldığında, düzensiz kanamalara neden olabilir. Adet düzensizliğiyle ilgili kadın hastalıkları veya iç hastalıkları uzmanına başvurmalısın.


İLİŞKİDE MUTLULUK

3 yıl önce evlendim. Geçenlerde arkadaşım 'Orgazm oluyor musun?' dedi. Eşiyle beraberken oluyormuş. Ne dediğini anlamadım. Nedir bu orgazm?

CİNSEL ilişki sırasında ilişkiye hazırlık, ilişkiye girme ve ilişki sonrası hal olarak haz duyma, hoşnut olma, keyif alma durumuna 'orgazm' denir. Her kadın, uygun şekilde ve yeterli sürede kendi bedenini bir başkasının bedeniyle paylaşarak haz almayı yani orgazm olmayı öğrenebilir. Erkekler çok kısa sürelerde haz duyabilirler. Kadınlar için orgazm olabilme süresi çok daha uzundur. Haz alma yani orgazm süresi, sizin ilişkiye ruhsal ve fiziksel olarak ne kadar hazır olduğunuzla ilgilidir. Karşılıklı ilgi, bilgi, sabır göstermeniz gerekir.


SORUNUM DAMADIM!

58 yaşındayım. Sıkıntım damadım Yemekten sonra sürekli uyuya kalıyormuş. 'Yoruldum' diyormuş. Kızım çocuk istiyor ama oralı olmuyormuş. Bakarak çocuk mu olur! Ne yapmalı?
YEMEK sonrası uykusu artan şişman ve çocuk yapma hevesi olmayan genç erkeklerde çeşitli hastalık ihtimalleri olabilir. Şeker düşüklüğü, tiroit, burun tıkanıklığı ve akciğer hastalıkları olabilir. Bunlar cinsel hayatı olumsuz etkiler. Mutlaka doktora başvursun. Teşhisi doktor koyacaktır. Sonrasında tedavi gelir. Ardından da torun...


UTANIYORUM

19 yaşındayım. Cinsel organım biraz eğik gibi. Çalışması normal. Sünnetten olabilir mi? Doktora göstereyim mi?

TABİ ki göster. Başkalarının lafıyla tanı konmaz. Sünnete bağlı olup olmadığını üroloji gördükten sonra anlarız. Çalışması normal diyorsan çok da üzülecek bir durum yok. Varsın biraz eğri olsun. Şaka bir tarafa bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kıkırdakbağ dokusu farklılıkları, penisin çeşitli nedenlerle zedelenmeleri, bazı ilaçların kullanımında peniste eğilme görülebilir. Hemen üroloji uzmanına muayene ol...


'ERKEN' UYARI

Nafiz Bey, 7 yıldır evliyim. Erken boşalma sorunum var. Ne önerirsiniz? Ne yapmalıyım?

CİNSEL ilişki öncesi halin, erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. Performansın azalacağı düşüncesiyle devam eden, 'performans anksiyetesi' dediğimiz evham, başarısızlığın en büyük sebebidir. Stres, depresyon ve kullandığın ilaçlar da cinselliğe etki eder. Eşinin olumsuz tavrı, ona karşı şefkatin, ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları hallet. Testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Cinsel organının kan dolaşımı için ultrason da gerekebilir.


CİNSEL SORUNLARINIZA SAĞLIKLI CEVAPLAR - HASTALIKLARI UZMANI DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU