Astım ilacı, dilaltı hapı ve endoskopi orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı, oruç fetvası yayınladı

Astım ilacı, dilaltı hapı ve endoskopi orucu bozar mı? 11 ayın Sultanı Ramazan, geldi. Herkes, orucu bozan ve bozmayan durumları merak etti. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, yayınladığı fetvada bu soruya yanıt verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2021 Güncelleme 22 Nisan 2021, 07:05
Astım ilacı, dilaltı hapı ve endoskopi orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı, oruç fetvası yayınladı

İÇİNDEKİLER

11 ayın Sultanı Ramazan, geldi. Herkes, orucu bozan ve bozmayan durumları merak etti. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, yayınladığı fetvada bu soruya yanıt verdi...

ORUCU BOZMAYANLAR:
Astımlı
hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz.

Göz damlası orucu bozmaz. Bu işlem yeme-içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz. Hap ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır.

Lokal anestezi orucun sıhhatine engel değildir. Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi, yeme içme anlamı taşımadığı için orucu bozmaz. Hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmaz.

Gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında oruç bozulmaz. Biyopsi orucu bozmaz.

ORUCU BOZANLAR:
Endoskopi
veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için orucu bozar. Bölgesel-genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur. Oruçlu iken damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Diğer diyaliz çeşitlerinde ise vücuda gıda içerikli sıvı verildiği için oruç bozulur.