Merkezi yerleştirme nedir? Yerel yerleştirme nedir, kriterleri neler?

Gündemde merkezi yerleştirme nedir sorusunun yanıtı çok fazla araştırılıyor. LGS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci liseye kayıt olmak için merkezi yerleştirme seçeneğini sorgulamaya başladı. Lise kayıtları merkezi ve yerel yerleştirme olarak iki şekilde yapılıyor. Bu noktada özellikle merkezi yerleştirme ve kriterlerinin neler olduğu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki merkezi yerleştirme nedir? Yerel yerleştirme nedir, kriterleri neler?

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2020, 16:35 Güncelleme 10 Ağustos 2020, 16:35
Merkezi yerleştirme nedir? Yerel yerleştirme nedir, kriterleri neler?

İÇİNDEKİLER

Lise kayıtlarında merkezi ve yerel yerleştirme yapılır, dolayısıyla milyonlarca öğrenci ve velisi Merkezi yerleştirme nedir? Yerel yerleştirme nedir, kriterleri neler? Sorularına yanıt arıyor. Hem merkezi yerleştirme hem de yerel yerleştirme seçeneklerinde farklı kriterler aranır, peki bunlar nelerdir? İşte merak edilen ve sıkça araştırılan bilgiler…

MERKEZİ YERLEŞTİRME NEDİR?

Merkezî Yerleştirme, Merkezi Sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılan yerleştirmedir.

MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE TERCİH YAPABİLMEK İÇİN YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPMAK ZORUNLU MUDUR?

Evet. e-Okulda kayıtlı öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.

MERKEZİ YERLEŞTİRME HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILIR?

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.Merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla;
1. Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,
2. 8'inci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,

3. 7'nci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
4. 6'ncı sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
5. 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,
6. Tercih önceliğine,
7. Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

ÖĞRENCİLER, MERKEZİ SINAV PUANINA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN OKULLARDAN KAÇ TERCİH YAPABİLİRLER?

Merkezi Sınava giren öğrenciler, Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamladıktan sonra, Merkezi Sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul tercihinde bulunabilirler.

YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?

Yerel Yerleştirme, okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan yerleştirme işlemidir.

YEREL YERLEŞTİRMEDE KAÇ TERCİH YAPILABİLİR?

Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilirler. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilir.

YEREL YERLEŞTİRME HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILIR?

Ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara yerel yerleştirme işlemleri sırasıyla1. Kayıt alanı,2. Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü ve3. 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.