18 Mayıs yarın resmi tatil mi, öğleden sonra mesai yok mu 2020? 18 Mayıs Pazartesi idari izin mi?

Corona virüs ile mücadele eden ülkemizde hafta sonları sokağa çıkma yasağı ilan edilerek hastalığın yayılma hızını azaltmak amaçlanıyor. Bu kapsamda hafta sonuna yakın olan resmi tatiller de birleştirilerek süre uzatılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Mayıs resmi tatilinin Salı gününe denk gelmesinden dolayı 16, 17, 18, 19 Mayıs tarihlerinde 4 günlük sokağa çıkma yasağının uygulanacağını duyurmuştu. Bu gelişme üzerine çalışanlar 18 Mayıs tatil mi, 18 Mayıs idari izin mi sayılacak, Pazartesi yarım gün mü? Gibi daha pek çok sorunun yanıtını araştırmaya başladı. İşte merak edilen bilgiler…

Giriş Tarihi 17 Mayıs 2020, 11:07 Güncelleme 17 Mayıs 2020, 11:07
18 Mayıs yarın resmi tatil mi, öğleden sonra mesai yok mu 2020? 18 Mayıs Pazartesi idari izin mi?

İÇİNDEKİLER

Bu hafta sonu 4 günlük sokağa çıkma yasağının kararlaştırılmasıyla birlikte çalışan kişiler 18 Mayıs'ta yarım gün mü çalışacaklarını, idari izinden mi düşüleceğini merak etmeye başladı. Gündemde sıkça araştırılan 18 Mayıs yarım gün mü, 18 Mayıs Pazartesi idari izin mi olacak? Sorularının ardından çalışanların en çok merak ettiği bilgilerin yanıtını haberimizde derledik. Peki 18 Mayıs'ta çalışılacak mı yoksa tatil mi? idari izin nedir, kamuda idari izin ne zaman bitecek?

18 MAYIS TATİL Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanların 18 Mayıs Pazartesi günü idari izinli sayılmaları uygun görüldü.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı imzasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıda şunlar kaydedildi:
"Kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların 18 Mayıs 2020 Pazartesi günü idari izinli sayılmaları Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür."

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

KAMUDA İDARİ İZİN NE ZAMAN BİTECEK?

Kamuda idari izin sürecinin biteceği tarihle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kamu çalışanlarının idari izin süreleriyle ilgili bilgiler geldiği zaman gelişmeleri haberlerimizde aktaracağız.

22 MART 2020 KAMU ÇALIŞANLARINA 2020/4 SAYILI RESMİ GAZETE GENELGESİ

Kamuda idari izin ve uzaktan çalışma durumuyla ilgili genelge yayınlanmıştı. Genelgede idari izinlerle ilgili bilgiler verilmişti. Buna göre, şu bilgiler açıklanmıştı;

Covid-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla;

* Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir.

* Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu belirleme yetkisi devredilebilir.

* Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.

* Bu Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar.

* Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir.

* Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır.

* İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır.

* Daha önce, Covid,19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler, yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esas dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir.