Askerlik yasası onaylandı mı? 2019 askerlik 6 aya düştü mü? Askerler ne zaman terhis edilecek?

Yeni askerlik sisteminde son viraja girildi. Kamuoyunda tek tip olarak da bilinen yeni askerlik sistemi kanun teklifi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Şu an görev olup 6 ayını doldurarak terhis bekleyen yükümlüler ve askerlik görevini henüz yapmamış olanlar yeni sistemin ne zaman yürürlüğe gireceğini araştırıyor. Peki,askerlik yasası onaylandı mı? Askerlik 6 aya düştü mü? Askerler ne zaman terhis edilecek?

Giriş Tarihi 22 Haziran 2019, 13:06 Güncelleme 22 Haziran 2019, 13:06
Askerlik yasası onaylandı mı? 2019 askerlik 6 aya düştü mü? Askerler ne zaman terhis edilecek?

İÇİNDEKİLER

Askerlik yasası onaylandı mı? Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Askerlik süresinin 6 aya düşeceği yeni sistemde sona yaklaşıldı. Yeni askerlik sisteminde 61, 62, ve 63. maddeleri ile Geçici 1. maddesi kabul edildi. Bilindiği üzere, yeni askerlik sisteminde bedelli askerlik kalıcı hale geliyor. Sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte bedelli bekleyenler başvurularını yapabilecekler. Öte yandan merak edilen konulardan biri de erken terhis oldu. Peki, askerlik yasası onaylandı mı? Askerlik 6 aya düştü mü? Askerler ne zaman terhis edilecek? İşte 2019 yeni askerlik sistemi ile ilgili son gelişmeler...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Askeralma Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine gelmiş, 30'ar 30'ar olmak üzere toplam 60 madde kabul edilirken son olarak üçüncü bölümünde yer alan 61, 62, 63. maddeleri ile Geçici 1. maddesi de oylandı ve kabul gördü.

Yeni düzenleme neticesinde yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelliye kadar geniş ve kapsamlı değişikliklere imza atılacak.

Askerlik yasası henüz onaylanmadı. Perşembe günü TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, birleşimi 25 Haziran Salı günü toplanmak üzere kapattı. Salı günü Meclis toplanacak ve yeni askerlik sistemi konusu gündeme gelecek. Kanun teklifinin 64. ve 65. maddeleri ile teklifin tümü Salı günü onaylanması bekleniyor.

Konu ile ilgili gelişmeler yaşandıkça aktarmaya devam edeceğiz.

Peki, erken terhis ve yeni askerlik sistemi nasıl olacak? İşte cevabı...

ASKERLER NE ZAMAN TERHİS EDİLECEK?

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu an görevde olan ve 6 ayını tamamlayan askerler erken terhis edilecek. Erken terhis bekleyen askerler ve aileleri, terhis tarihini merak etmeye başladı. İlgili yasa teklifi kabul edildikten sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından şu an görevde olan ve 6 ayını dolduran askerler terhis edilecek.

TECİL YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ

Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,

"Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz " ifadesini kullandı.

HERKESE 1 AY ZORUNLU TEMEL EĞİTİM

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2018 yılı içerisinde bir kereye mahsus olarak çıkarılan bedelli askerlik yasal zemine oturtularak kalıcı hale getirildi. Bakan Akar, "Bedelli askerlik ücreti asteğmen maaşının 6 katı, 31 bin 343 TL olarak belirlendi" dedi. Bedelli askerlik ücreti tek seferde peşin olarak ödenecek

KIŞLAYA ER GİREN GENERAL OLABİLİR

Bakan Hulusi Akar'ın yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalarından en çok dikkat çeken, er giren bir kişinin generalliğe kadar yükselme şansı ile ilgili kısım oldu. Yeni askerlik sisteminde tüm askerlerin rütbe olarak önü açıldı.

YEDEK ASTSUBAYLIK GELİYOR

Bedelli ve dövizli askerlikten sağlanacak gelirle yükümlü erbaş ve erlerin maaşları ile diğer giderlerin karşılanabileceğini ifade eden Akar, "Bütçeye herhangi bir yük teşkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz" dedi.

Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiği "yedek astsubaylık" uygulamasının da hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Akar, şunları dedi:

"Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir şekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek."

TESLİM GÜNÜNÜ GEÇİRENLERE CEZA GELİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muş'un yaptığı açıklamalarda, kışlaya geç teslim olan askerlerle ilgili kısım dikkat çekti. Mazeretsiz olarak kışlaya teslim gününü geçiren askerler gitmedikleri gün başına 10 TL ceza ödeyecek.