Doğalgaz harbi

Dünya Ortadoğu’ya kilitlendi. Emekli Kurmay Albay Savaş Biçer sıcak gelişmeleri ve Türkiye’nin terörle mücadelesini TAKVİM’e değerlendirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2017 Güncelleme 03 Temmuz 2017, 00:11
Doğalgaz harbi

İÇİNDEKİLER

ABD, ittifak kurduğu terör örgütleriyle binlerce kilometre öteden Ortadoğu'yu karıştırdı. Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'ye silah desteği vermeye başladı. Türkiye ise düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile sınırını terör unsurlarından temizlemeyi başardı.
Askerlik hayatının önemli bir kısmını yurt dışında NATO görevinde geçirmiş, bugünlerde akademik çalışmalarla ilgilenen Emekli Kurmay Albay Savaş Biçer sıcak gündemi TAKVİM'e anlattı.

Fırat Kalkanı Operasyonu gecikti mi?
Evet. Türkiye, ABD'nin bölgede yapacağı harekatı bekledi. Ancak 15 Temmuz'u fırsat bilen PKK/PYD'nin Fırat Nehri'nin batısına geçmesiyle birlikte ABD'nin verdiği sözlerin hiçbir geçerliliğinin olmadığı anlaşıldı. Fırat Kalkanı Harekatı başladı.

Operasyon amacına ulaştı mı?
Amaç DEAŞ'ı bölgeden def etmek, DEAŞ'ın Türkiye'ye etkisini ortadan kaldırmaktı.
İkinci konu ise Kobani ve Afrin'in PKK tarafından birleştirilmesini önlemekti. Eğer terör örgütü PKK/ PYD, Fırat'ın batısına geçmemiş olsaydı geniş çaplı operasyon yapılmamış olurdu.

ABD'nin DEAŞ'ı yani bir terör örgütünü, PKK/PYD terör örgütü ile yok etmeye çalışması ilk kez mi oluyor?
Bir terör örgütünün devlet kurmasına engel olmak için, başka bir terör örgütünün devlet kurmasına hizmet ediliyorsa burada bir yanlışlık var demektir. İşte ABD ile iki müttefik olarak ayrı düştüğümüz nokta budur. ABD'nin tarihinde bunu çok gördük.

ABD neden bu terör örgütünü destekliyor?
ABD, tam bir emperyalizm politikası izliyor. Gerekiyorsa DEAŞ'la, Ortadoğu ile ilgili çıkarlarının yerine getirildiğini gördüğü an bölgeyi de terk eder, Kürtler'i de bırakır gider. Çıkarları neyi istiyorsa onu yapar. Çıkarları PKK ile işbirliği yapmaksa, bunu çekinmeden yapıyorlar.

Trump iktidara gelirken bu bölgeden çekilecekti ne oldu?
Bunun böyle olmadığını ABD'nin derin devleti, Trump'a açık bir şekilde gösterdi. Eğer ABD orada olmazsa, Rusya bölgeyi ele geçirecek denildi ve plan uygulamaya konuldu.

ABD açısından sorun Suriye mi nedir?
Sorun İran. İran'ı izole edebilmenin yolu Ortadoğu'da varlık, güç ve hakimiyet kurmaktır.
Türkiye birçok noktada Amerika'nın planlarını engelliyor ve ABD bunu istemiyor. Şu an Barzani'nin devlet kurmaya çalışması PKK'yı dışlayan bir tavır. ABD'nin işine de gelmez. PKK/PYD devleti kurulacaksa, Barzani'yi de yutup onu da içine almaktır hedeflenen.
Barzani'nin de karşı çıktığı, Türkiye ile yakınlaşmasının sebebi de budur.

ABD Suriye'den neyi bekliyor?
Sykes-Picot Anlaşması dönemine bakmamız gerekiyor. Palmira neden önemli? Musul-Kerkük, petrolün İsrail'e uzanması için o zaman planlanmış bir petrol boru hattıdır. O bölgede yaşayan insanların Arap'mış, Kürt'müş, Şii'ymiş bunların hiçbir önemi yok.

Türkiye Fırat Kalkanı gibi bir operasyon gerekirse yeniden yapabilir mi?
Kara harekatı anlamında ihtiyaç olursa tabi ki yapar. Ama bu artık Fırat'ın batısı olmaz doğusunda olur.

Terör örgütü PYD, Türkiye'ye nereden saldırıyor?
PKK/PYD son bir kaç aydır Türkiye'ye Afrin bölgesinden saldırıyor. Özgür Suriye Ordusu bu nedenle kayıplar da verdi.

Peki İsrail bu işin neresinde?
Suudi Arabistan, Mısır ve ABD... İsrail, bu cephe politikasına göre hareket ediyor. Bölgede ABD'nin çıkarları ve Batı'nın çıkarları için kurulmuş olan İsrail'in onların çıkarlarına hizmet etmesini sağlamaktır.

Batı, Suriye'de büyük fotoğrafa nasıl bakıyor?
Bütün bu bölgedeki çatışmalara 'Doğalgaz Harbi' olarak bakabilirsiniz. Libya ve Körfez harekatı bir petrol savaşıydı. Bugün bölgede yaşananlar doğalgaz mücadelesidir.


Emekli Kurmay Albay Savaş Biçer, Batı'nın Ortadoğu'yla ilgili kirli planlarını TAKVİM'e anlattı.

Çatışma nasıl bitecek?
Bunun için doğalgaz rezervlerinin 15, petrol rezervlerinin de 50 yıl sonra biteceği ile ilgili teknik raporların çıkması gerekiyor.

15 Temmuz'dan sonra Türkiye terörle mücadelede ne kadar başarı elde etti?
Çok başarılı oldu. 7 gün 24 saat PKK ve FETÖ'ye yönelik yürütülen bütün operasyonları çok başarılı buluyorum.
Çok uzun zamandır yapılamamış şeyler olarak görüyorum. Artık terör örgütü PKK, eskisi gibi eylem yapamıyor. Bu örgüt için çok önemli bir başarısızlık. Terör örgütü istediği gibi sınır ötesine veya sınır içine eleman kaydıramıyor.

FETÖ, CIA İÇİN ÇALIŞAN BİR ÖRGÜT
Terör örgütü kendi başına mı bu işleri yapıyor?
Dünyanın yüzden fazla ülkesinde operasyonlar yapan bir örgüt kendi başına hareket edemez. Bunun arkasında ABD gizli servisi CIA, Alman istihbarat BND, İngiliz gizli servisi MI6 ve İsrail gizli servisi MOSSAD var. Ulusal çıkarlarına kim zarar veriyorsa onunla ittifak yapıyor.

Nasıl bir yapılanma?
FETÖ şeması bir tarikat şemasına uygun değil. Küresel anlamda herkese ulaşabilecek bir yapılanma. Amacı Türkiye'de Batı'nın çıkarlarını sağlayacak bir yönetim kurmak.

Örgüt hala bugün bir tehdit midir?
Mutlaka örgüt yapılanması vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmış ama emekli olmuş olanlar var. TSK'da görev yaptığı sürede bu terör örgütü ile çalışmış olanlar var. Bunlar ne olacak?

"TSK'nın içinde ciddi FETÖ yapılanması var" diyenlere katılıyor musunuz?
Bu açıklamaları yapan arkadaşlarımın çok ciddi araştırma ve çalışmaları var. Albay Zeki Üçok, görevde olduğu sürede de çok büyük çalışmalar yapmıştı. Hiç bir şekilde kendini göstermeyenlerin çok önemli sayıda olabileceğini düşünüyorum.

RÖPORTAJ: ALİ DEĞERMENCİ