Antik hamle!

Türk düşmanı Avusturya, ülkemize karşı algı operasyonu yapmak istedi. 2 ülke arasında siyasi kriz patlak verdi. Gerilim antik kentte de hakimdi! Türkiye, Avusturyalı arkeologların Efes kazılarını sona erdirdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2016 Güncelleme 05 Eylül 2016, 01:32
Antik hamle!

İÇİNDEKİLER

Avusturya, ırkçılıkta sınır tanımadı. Türkiye'ye karşı algı operasyonu başlattı. Viyana Havalimanı'ndaki elektronik panoda "Türkiye'ye gitmeyin" çağrıları yapıldı. Ülkemize iftiralar atıldı. Bu gelişmeler üzerine Türkiye ile Avusturya arasında siyasi kriz çıktı. Avusturyalı politikacıların küstah açıklamaları ise gerilimi tırmandırdı. Diplomatik kriz, İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'ndeki çalışmalara da yansıdı! Avusturya'nın Türkiye'ye karşı karalama kampanyası başlatmasının ardından Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 100 yılı aşkın süredir Efes Antik Kenti'nde yürüttüğü Efes kazıları ani bir kararla sonlandırıldı. Normal çalışma döneminin bitmesine ise sadece 2 ay vardı.

EŞYALARI TOPLANDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin, Dışişleri Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısını kazı heyetine tebliğ ettiği açıklandı. Avusturya ekibinin 3 ayrı bölgede yürüttüğü kazı alanına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri, 3 kazı noktasını teslim aldı. Yamaç evleri, Efes içerisindeki Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında kazıların yürütüldüğü bölgelerde bulunan kazı evine ait eşyalar toplatılıp, Avusturya Kazı Evi yetkililerine ulaştırıldı. Avusturya kazı ekibine önümüzdeki yıl kazı izni verilip verilmeyeceğinin ise gerilimin sürüp sürmemesine bağlı olduğu açıklandı. Avusturyalı Doç.Dr. Sabine Ladstatter ile Türk yetkililer açıklama yapmaktan kaçındı.