Taş kesildiler

Köylülerin, ilk günlerde gramını 60 dolardan sattıkları göktaşı parçaları ellerinde kaldı. Bazı uyanıklar da "Analiz yaptıracağız" diyerek kendilerini dolandırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2016 Güncelleme 23 Şubat 2016, 01:51
Taş kesildiler

İÇİNDEKİLER

Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne geçen yıl 2 Eylül'de meteor parçaları düştü. Köylüler de dağ-bayır demeden gece-gündüz, gramı 60 dolardan alıcı bulan göktaşlarını toplamak için birbirleriyle yarıştı. Zenginlik hayali kuran köylüler, aramalar sonucunda çeşitli miktarlarda meteor parçası bulmayı başardı.

ÇALDIRDILAR
Ancak, buldukları meteor parçalarına ilk günlerde yurt dışından gelen taliplilere gramını 60 dolardan satan köylülerin kimileri ise daha yüksek fiyat umuduyla satışını yapmadı. Aradan geçen süre zarfında alıcılar azalırken, alıcı gibi davranan bazı kişiler de taşlardan numune aldıktan sonra ortadan kayboldu. Metin Ergün adlı köylü, başından geçenleri anlattı. Yakınları ve arkadaşlarına ait 2 kilo 500 gram taşı İstanbul'a götürdüğünü ve satamadan geri döndüğünü anlatan Ergün, "Meteor parçaları düştüğü ilk günlerde 642 gramlık taşa Ruslar 25 bin, ABD'liler 30 bin dolar verdi. Daha pahalı olduğunu düşündüğüm için inat edip satmadık. Şu anda taşlar elimizde kaldı. 1 kilo 500 gram tek parça taşı, numune bahanesiyle 3 parçaya böldüler. 20-30 gramlık bir numune alıp, 'Analiz edip sana getireceğim' deyip kayıplara karıştılar. Dolandırıcılar şimdiye kadar numune alma bahanesiyle 300 gram taş çaldı" dedi. Elinde taşı olan vatandaşların dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarını isteyen Ergün, Bingöl'e düşen taşların kurulacak bir müzede sergilenmesinin kentin tanıtımı açısından fırsat olacağını aktardı.

Metin Ergün, gramını 60 dolardan satmadığı taşlar elinde kalınca büyük pişmanlık yaşadı.



MÜZE AÇILSIN
Köylülerin taşın kilogramını 30 bin dolardan satmak istediğini dile getiren Metin Ergün, "Bingöl'de, Sarıçiçek meteoritlerinin sergilendiği bir müze açılmasını istiyoruz. Köylüler, müze için taşlarını daha ucuza vermeye hazırlar" dedi.