Picasso'yu yakaladık!

FBI, çalınan Picasso'nun ünlü tablosu 'Saçını Tarayan Çıplak Kadın'ı bulamadı... 15 milyon dolarlık tablonun İstanbul'a geldiğini öğrenen Türk polisi, müthiş bir operasyona imza attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2016 Güncelleme 31 Ocak 2016, 01:36
Picasso’yu yakaladık!

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en ünlü ressamların başında gelen İspanyol Pablo Picasso'nun 'Saçını Tarayan Çıplak Kadın' tablosu, geçen yıl ABD'de çalındı. FBI, New York'ta bir koleksiyoner kadının evinden çalınan 15 milyon dolarlık bu özel tabloyu bulmak için ABD'nin her eyaletinde operasyon yaptı. Ancak tabloyla ilgili hiçbir gelişme sağlayamadı. 20'nin üzerinde kişiyi tutuklayan FBI, tablodan ümidini kesti. Birkaç gün önce İstanbul emniyetinin edindiği bilgiye göre 'Saçını Tarayan Çıplak Kadın' tablosu, müşteri arıyordu. Hem de en kısa sürede elden çıkartılması şartı ile. Uzun süren teknik ve fiziki takibin ardından, 123x92 cm boyutlarında olan eserin, M.E.O. (28) ve A.O. (66) tarafından el altından satışa çıkarıldığı kesinleşti. İşadamı kılığına giren polis ekipleri, şüphelileri tespit etmek için Bakırköy'de buluşarak pazarlık yaptığı öğrenildi. Polis ekipleri 8 milyon dolar istenen "Saçını Tarayan Çıplak Kadın" tablosunu 7 milyon dolara kadar indirerek, Fatih'te yeni bir buluşma için randevu ayarladı.

2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Polis ekipleri tablo ve para teslimatı için Aksaray Fatih Fevzi Paşa'ya gelen şüphelileri yakalamak için harekete geçti. Düzenlenen operasyonda tablonun arkasında orijinalliğini, ait olduğu yeri ve koleksiyonerin ismini taşıyan mühürler ile birlikte 2 şüpheli de gözaltına alındı. Şüpheliler, ilk sorguda tablonun bu kadar değerli olduğunu bilmediklerini söyledi. Ancak talep edilen miktarın 8 milyon dolar olduğu, şüphelilere hatırlatılınca detay vermekten kaçınmadılar.

ÖZEL ÖNLEMLER ALINDI

Polis, bu çok özel tablonun İstanbul'a nasıl ulaştığı konusunda çok önemli detaylara ulaştıklarını belirtti. Polis, tablonun korunması için çok özel önlemler aldı.

EŞSİZ RESSAM
Picasso 25 Ekim 1881'de İspanya'da doğdu. Babası bir ressam ve resim öğretmeniydi. Küçük yaşta resim yapmaya babası tarafından yönlendirildi. Resim yeteneği kısa sürede keşfedildi. 1895'te Barselona Güzel Sanatlar Okulu'na girdi. 20'li yılların başında ressam klasisizme döndü. Picasso tanınan en üretken sanatçı olarak tarihe geçti. Guiness Rekorlar Kitabı'na göre, toplam resim, 100,000 baskı, 34,000 kitap resmi ve 300 heykel ve birçok seramik ve çizim üretmiştir. Picasso, 8 Nisan 1973'te hayatını kaybetti.

KADIN ÇİÇEKTİR
Picasso kadını çiçek olarak görür ve pek çok resminde kadını çiçek olarak yansıtır. "Saçını Tarayan Çiplak Kadın Tablosu" ise böyle değildir. 1940'ta Naziler'in çok güçlü olduğu dönemde Picasso'nun karamsarlığını ve hissettiği tehlikeyi yansıtır. Picasso, faşizmi maço yani erkeğin gücünü abartılmış olarak gördüğü için karşısına hep kadını koymuştur. Picasso, savaşa karşı barışı savunan tablolarıyla döneme damgasını vurmuştur. Bu tablo Picasso'nun II. Dünya Savaşı esnasında yaptığı tabloların en iyisi olarak kabul edilir ve Picasso Üslubu denen şey de artık ortaya çıkmıştır. Picasso, bu dönemden önce resimlerinde figüratif (perspektif kanunlarına dayanan) ve ayrıştırmacı (perspektifi olmayan) üslubu kullanırken savaş döneminde bu iki anlatım ilkesini birleştirerek bir senteze ulaşmıştır.