Ebediyete Bayrak açtı

Sancak Air'in kurucusu Murat Bayrak 98 yaşında vefat etti. 15 milyar TL servet bırakan Bayrak'ın ardından çocukları arasında miras kavgası başladı. TAKVİM geçmişiyle de Türkiye gündemine damga vuran iş adamı Bayrak hakkında bilinmeyenleri gözler önüne serdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2015 Güncelleme 24 Kasım 2015, 01:41
Ebediyete Bayrak açtı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk hava taksi şirketlerinden biri olan Sancak Air'in kurucusu Murat Bayrak 98 yaşında hayata veda etti. Adalet Partisi eski milletvekili ve Alparslan Türkeş'in yakın arkadaşı olan işadamı Murat Bayrak, Sancak Tül'ün de kurucusuydu. Murat Bayrak 12 Eylül askeri darbesinin ardından Almanya'ya yerleşmiş, 3 yıl önce de Türkiye'ye dönmüştü. Dün sabah 98 yaşında evinde vefat eden Bayrak'ın cenazesinin yarın toprağa verileceği açıklandı. Ancak, Bayrak ailesi, vefat haberinin üzerine aniden karıştı. Murat Bayrak'ın tek erkek çocuğu olan Mustafa Bayrak, dört kız kardeşine mirastan pay vermeyince, kızlar hukuk mücadelesi başlatmıştı. Bunun üzerine Bayrak'ın iki kızı Fahriye Gocay ve Lale Kalem'in avukatı Baykal Doğan, biri erkek beş çocuğun miras kavgasının geçmişinin 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'ne dayandığını söylemişti. Servetinin 15 milyar TL olduğu söylenen Bayrak'ın geçlik döneminin de bir hayli karışık olduğu öne sürüldü. İşte servetiyle ve mirasının kavgalara yol açtığı Murat Bayrak'ın gerçek tarihi:

ABD AJANLARI KORUDU
Murat Bayrak'ın adı kamuoyunda ilk kez Adalet Partisi Çanakkale Milletvekili olarak duyuldu. Sancak Tül fabrikasının sahibiydi ve sendikalı işçi çalıştırmaya karşı olmasıyla adı ön plana çıkmıştı. Adalet Partisi içindeydi ama kendisini ülkücü olarak tanımlıyor ve fabrikasında komandolarla güvenlik önlemi alıyordu. Bayrak, bir dönem çok yakın olduğu ve helikopter tahsis ettiği lideri Süleyman Demirel'e karşı bayrak açınca partisiyle yolları ayrıldı. MHP'ye katıldı. 70'li yılların gözde sinema oyuncusu Tamer Yiğit, kızı Rukiye Bayrak'la evlenince iş adamı çok kızdı. Yiğit'in iddiasına göre defalarca damadını öldürmeye teşebbüs etti. Açılan davalarda adliyede Yiğit ve avukatına silah çekecek kadar hiddetliydi. Damadını çok uzun süre affetmedi. Hakkında açılan davalar zaman aşımıyla düştü. 1976'da Ayvalık Sarımsaklı'daki arazisinde açtığı "Komando kampı"nda dönemin pek çok ünlü ülkücüsüyle yakınlaşmıştı. Bunlardan birisi de Abdullah Çatlı'ydı. Bu kampta eğitim verenlerden birisi de ABD'li ünlü silah tüccarı Frank Terpil'di. Terpil kendi iddiasına göre Bayrak'a silah da satmıştı. Terpil ise CIA'nin bilgisi dahilinde içişleri karıştırılmak istenen ülkelere silah satışı yapıyordu.



ÖZEL UÇAKLA GİTTİ
1970'lerde dönemin Başbakanı Ecevit, Cumhurbaşkanı Korutürk'e Kontrgerilla adı verilen gizli ve silahlı bir örgüt olduğunu, silahlı eylemlerin çoğunun bu illegal yapının gerçekleştirdiğini söyleyerek, Bayrak'ın da bu yapıda olduğunu iddia etti. 12 Eylül'de kapatılan MHP'nin son Genel Yönetim Kurulu üyesiydi. Ama hakkında tutuklama kararı çıkmayan tek MHP yöneticisiydi. Ankara Sıkıyönetim Komutanı Org. Recep Ergun kendisine dokunmamıştı. Adli kontrol olmadan özel uçakla yurt dışına kaçtı. Önce ABD'de sonra da Almanya'da yaşadı. "Kaplan Hoca" adıyla tanınan Cemalettin Kaplan'a Almanya'da oturma izni aldı. Uğur Mumcu, Bayrak'ın birkaç dil bilen Yugoslavya göçmeni bir ailenin çocuğu olduğunu, Nazi döneminden kalan istihbaratçılar ve ABD tarafından korunduğunu iddia etmişti.