Canlı bombanın kocaman yalanı

Sultanahmet bombacısı Diana Ramazova'nın, kocası Kobani'de öldükten sonra canlı bomba olduğu ortaya çıktı. Çeçen saldırgana yardım eden 4'ü IŞİD bağlantılı 6 kişi sorguya alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2015 Güncelleme 14 Ocak 2015, 01:21
Canlı bombanın kocaman yalanı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Sultanahmet'teki Turizm Şube Müdürlüğü'ne 6 Ocak 2015'te bombalı saldırı düzenleyerek polis memuru Kenan Kumaş'ı şehit eden canlı bomba Diana Ramazova'ya yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla 6 kişi gözaltına alındı. İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele ekipleri, Ramazova'nın üzerinden çıkan 2 cep telefonun arama ve sinyal kayıtlarını inceledi. Ekipler, saldırı öncesi görüştükleri belirlenen 3'ü Çeçen, diğerleri Türk 6 şüpheliden 1'ini Kilis'te, 5'ini ise İstanbul'da eş zamanlı operasyonla gözaltına aldı.

Kilis'te yakalanan şüpheli ile İstanbul'da gözaltına alınan 3 şahısın evlerinde yapılan aramalarda, terör örgütü IŞİD lehine doküman ve belgelere rastlandı. Ramazova'ya, bomba teminin yanı sıra barınmasında ve hedefi göstermede de yardımcı oldukları öğrenildi. Savcılıkta ifadesi alınan 6 kişiden 3'ü tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 3 kişi ise serbest bırakıldı. Ardından mahkemeye sevk edilen 3 kişi de haklarında yurt dışana çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi.

IŞİD KAMPINDA EĞİTİM ALDI
2014 Mayıs ayında resmi olarak turist vizesiyle Rusya üzerinden İstanbul'a gelip giriş yaptığı belirlenen Ramazova'nın, 6 ay içinde Kilis ve Hatay üzerinden Türkiye'ye 2 kez kaçak giriş yaptığı ortaya çıktı. İntihar eylemcisinin IŞİD'in Suriye Tel Abya Kampı'nda eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye giriş yaptığı da istihbarat kaynaklarınca tespit edildi.

KANDIRDILAR
İstihbarat kaynakları, Ramazova'nın kocası Ebu Edlbiyev'in, Suriye'deki IŞİD kamplarında YPG güçlerine karşı savaştığını ve öldüğünü belirledi. Ramazova'nın da eşi öldükten sonra örgüt tarafından intihar saldırısıyla görevlendirildiği istihbarat kaynaklarınca tespit edildi. Dağıstan'da yaşayan Çeçen bir aileye mensup olup Rus pasaportu taşıdığı öğrenilen Diana Ramazova'nın , Çeçen direniş örgütü "kara dullar" örgütüyle birlikte son dönemlerde gelenek haline getirilen "savaşta ölen Çeçen mücahidin kadını canlı bomba olur" geleneği doğrultusunda IŞİD'e katıldığı, verilen intihar eylemciliği görevini bu nedenle kabul ettiği öğrenildi.


Ferit ZENGİN