Kaçak problemi

İstanbul'da mülteci teknesi battı, 24 kişinin umudu ölümle sonuçlandı. İnsanlık bir kez daha kaçak problemiyle karşılaştı. Ancak Boğaz'daki facia matematiksel olarak çözülmesi mümkün olmayan bir şekilde yaşandı. Zira 12 metre boyundaki 7 kişilik tekneye 43 kişinin nasıl alındığı akla mantığa sığmadı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2014 Güncelleme 05 Kasım 2014, 02:02
Kaçak problemi

İÇİNDEKİLER

Onlar mültecilerdi... Başka ülkelerde yeni bir hayat kurmak için vatanlarını terk edenlerdi... Ancak Türkiye üzerinden geçen bu umutlar ne yazık ki önceki gün inanılmaz bir kazayla sona erdi. 43 mültecinin Romanya'ya gitmek için bindikleri tekne, Rumeli Feneri açıklarında sulara gömüldü. 24 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi kurtarıldı. 13 kişi ise mavi derinlikte kayıplara karıştı.

13 KİŞİ HALA KAYIP...
Arama kurtarma ekipleri 13 kişiyi bulmak için dün sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalara başladı. Sivil Savunma, AFAD ve Jandarma ekiplerinin yanı sıra çok sayıda özel arama kurtarma ekibi de çalısmalara katıldı. Aramalara bir uçak ve iki helikopter de havadan destek verdi. Ancak kayıp 13 kişiden haber gelmedi. Onlarca kişiye mezar olan ölüm teknesi ise önceki gece karaya çekildi. Ve gün ağırdığında ortaya çıkan manzara, herkesin nefesleri kesildi. Çünkü 43 kişinin balık istifi bindirildiği tekne, sadece 12 metreydi. Normalde 7 kişinin sığacağı tekneye 43 kişi alınmıştı. Kaçaklar bu nedenle üst üste çıkıp Romanya'ya doğru yola çıktı. Vicdansızlar insanlık dışı bu yolculuk için de kişi başına tam 7 bin Euro aldı.

RESMEN CİNAYET
Bu hesapsız yolculuk faciayla sonlandı. Dün kıyıya çekilen tekneyi görenler ise "Bu resmen cinayet" dedi. Ne yetkililer ne de tekneyi gören vatandaşlar "7 kişilik tekneye 43 kişiyi bindirmek akla ne de matematiğe sığar. Zaten bu haliyle tekne ölüme gidiyorum demiş" şeklinde yorumlar yaptı.

AFGANİSTANLI A.Ş. ARANIYOR
Öte yandan kayıpları arama kurtarma çalışmaları devam ederken yürekleri yakan faciayla ilgili soruşturma da derinleştirildi. Gözaltına alınan tekne sahibinin "Ben tekneyi satmıştım" dediği öğrenildi. Bu ifadeden sonra göçmenleri ölüme götüren facianın arkasındaki insan tacirinin ise Afganistan uyruklu olduğu belirlendi. Afganistan uyruklu A.Ş.'nin geçtiğimiz Eylül ayında "insan kaçakçılığı" operasyonunda gözaltına alındığı ve yurt dışına çıkış yasağı konularak bırakıldığı öğrenildi. Sahte kimlik kullanan A.Ş.'nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

CAN YELEĞİ SKANDALI
A.Ş. her yerde aranırken, bir arama kurtarma uzmanı da can yelekleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Söz konusu uzman, buldukları can yeleklerinden büyük bir kısmının bağlama ipleri olmadığı için kullanılamaz durumda olduğunu söyledi. "Baglama ipi olmazsa can yeleğinin içinde duramazsınız. Kayar suyun içine gidersiniz. Muhtemelen kayıplar da böyle bir olay yasadı" diye konuştu.

İNCELENİYOR
RUMELİ Feneri açıklarında içindeki 43 kişi ile batan tekne, KIYEM3 botu ile Büyük Liman'a getirildi. İlk inceleme sonrasında tekne, Sarıyer Tellibaba Sahil Güvenlik İstasyonu'na çekildi. "TORUN" adlı tekneyle ilgili araştırma derinleştirilirken, ortaya çıkan manzara dehşetti. Zira,
söz konusu tekneden geriye sadece hurdası kalmıştı.

Mustafa KAYA