Usta'nın yolu

Onun için seneler önce 'Muhtar bile olamaz' denmişti. O ise önce partisini kurdu ardından iktidara geçti. 11 yıllık Başbakanlığı'nda ustalık dönemine vedasını yaptı. Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Türkiye'nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmak üzere adaylığını açıkladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2014 Güncelleme 02 Temmuz 2014, 09:11
Usta’nın yolu

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı ATO Kongre Salonu'nda dört bin davetlinin katılımıyla açıklandı. Erdoğan'ı bu tarihi günde ailesi yalnız bırakmadı. AK Parti'nin aday tanıtım programına Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra oğlu Bilal Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak ve damadı Berat Albayrak katıldı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, toplantının yapılacağı salona "Yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesinin lideri, sağlam irade Recep Tayyip Erdoğan" anonsuyla girdi ve eşi Emine Erdoğan ile sahneye çıkarak davetlileri selamladı. Erdoğan'ın adaylığını ise Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin açıkladı. Dombra şarkısı eşliğinde türsüye gelen Erdoğan adeta Başbakanlığa veda konuşması yaptı. İşte o konuşmadan önemli satırbaşları:

İSTİKLAL MÜCADELESİNİN LİDERİ

Biz siyaseti temiz yürekler için yaptık. Başörtülü olduğu için üniversite kapılarından döndürülen, boynu bükük, gözü yaşlı kızlarımız için bu siyaseti yaptık. Cezaevinde evladını ziyarete giden Kürtçe'den başka bir dil bilmeyen, anadilini konuşması yasak olan evladıyla sadece bakışarak sohbet etmek zorunda kalan, ciğeri yanık anneler için siyaset yaptık.

KARA BİR DÖNEM SONA ERİYOR

Bizi tarihimizden, ecdadımızdan koparmak istediler. Herkesin karşısında elpençe divan durmamızı istediler. İşte biz, siyasi tarihimiz boyunca cesaretle, korkmadan, çekinmeden 'Siz, kimsiniz' sorusunu sorduk. İçeride ve dışarıda, siz kimsiniz? Bize tepeden bakma, bize kibirle bakma cüretini nereden buluyorsunuz? 10 Ağustos'ta sadece cumhurbaşkanı seçilmeyecek. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile aynı zamanda kara bir dönem, vesayetler dönemi de kapanmış olacak. Siyasi iktidarın karşısında duracak, halka karşı devleti temsil edecek kişiyi seçmiyoruz. Halktan bir cumhurbaşkanı göreve gelecek, fark bu. Milletim takdir eder ve cumhurbaşkanlığına bu kardeşinizi getirirse, devlet ile milleti kucaklaştıran, milletinin çıkarlarını gözeten, milletin ve demokrasinin tarafını tutan bir cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır. Meclis çatısı altında temsil edilen ve edilmeyen tüm siyasi görüşlerin oylarına talibim. Görevim süresince tek gayem 77 milyona hizmet sağlamak olacaktır.

KASIMPAŞA'DAN ÇANKAYA'YA

Her hayat bir hikayeydi... Başbakan Erdoğan'ın zirveye giden hayatı da işte böyle bir hikayenin ta kendisiydi. Başbakan Erdoğan, 1954'te İstanbul Kasımpaşa'da dünyaya geldi. İmam hatip lisesinin ardından Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev aldı. Ardından MSP Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. Refah Partisi'nde İstanbul İl Başkanlığı'na kadar yükseldi. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi ve kentin sorunlarına çözüm üretti.

BİR ŞİİR YÜZÜNDEN 4 AY HAPİS YATTI

Erdoğan, 12 Aralık 1997'deki Siirt mitinginde, şiir okuduğu için hapis cezası aldı, başkanlığına son verildi. Pınarhisar Cezaevi'nde 4 ay kaldı. Aldığı ceza yüzünden "Artık muhtar bile olamaz" yorumları yapıldı. 14 Ağustos 2001'de kurduğu AK Parti'nin felsefesini Pınarhisar'da çizdi. Erdoğan'ın başkanlığındaki AK Parti 3 Kasım 2002'de tek parti olarak iktidara geldi. Ve böylece yeni Türkiye'nin temelleri atıldı. Bu arada Erdoğan, 15 yaşındayken futbola başladı. Ancak 1980 askeri darbesiyle 16 senelik futbol hayatı da sona erdi.

HEP O GÖZLERİ GÖRDÜM


Erdoğan
siyaseti neden yaptığını anlatırken herkesi ağlatan bir anısını anlattı. 1994'teki seçim çalışmaları sırasında 8 yaşındaki küçük bir kızın yanına geldiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Küçük kız bana 'Bunları annem gönderdi, seçilirse bizi unutmasın' dedi. Sonra da 1'i oyuncak 2 bilezik verdi. Aradan 20 yıl geçti. O çocuğun gözlerindeki parıltıyı, heyecanı unutamadım. Cezaevinde yatarken karşımda hep o çocuğun bakışları vardı."

DURMAK YOK...

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda izleyeceği politikaları açıkladı, adeta "Çankaya Senedi"ni ilan etti. Erdoğan, ekonomiyi büyütmek, demokrasiyi daha ileri standartlara kavuşturmak ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik için çalışacaklarını vurguladı. Çözüm sürecinin devam edeceğini açıkladı. Paralel yapılanmayla mücadelenin de süreceğini söyledi.

311 İMZALI BAŞVURU

Başbakan
Tayyip Erdoğan'ı, cumhurbaşkanlığına aday gösteren 311 AK Partili milletvekilinin imzasına taşıyan dilekçeyi AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Belma Satır, Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. Canikli, halkın cumhurbaşkanını seçmesi ile birlikte yeni bir dönem başlayacağına dikkat çekti. Bülent Arınç ise Erdoğan'ın Köşk adaylığını "Çok mutluluk ve gurur verici" olarak değerlendirdi.

MESAJ GİBİ İNCELEME

Başbakan Erdoğan, adaylık açıklamasının yapıldığı toplantının ardından partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı. Erdoğan, başkanlardan Ramazan'da halkın içinde ve özellikle yoksul ailelerin sofrasına konuk olmalarını istedi. Erdoğan, il başkanları toplantısının ardından Atatürk Orman Çiftliği'nde yapımı devam eden Yeni Başbakanlık Binası'nda incelemelerde bulundu. Bu inceleme Erdoğan'ın Köşk'e çıktıktan sonra yeni binayı kullanabileceği yönünde mesaj olarak yorumlandı.

PARTİDEN HELALLİK

Başbakan Tayyip Erdoğan, konuşmasında partisinden ve yol arkadaşlarından helallik isterken, "Teşkilatımızın içinde istemeden kırdığımız kardeşlerim varsa onlardan af diliyorum. Tüm çalışma arkadaşlarımdan helallik diliyorum" dedi.

DUA İLE...

Başbakan Tayyip Erdoğan konuşmasına dua ile başladı. Sözlerine "Alemlerin Rabbi Allah'a hamd olsun. Zaferin sahibi sadece ve sadece Allah'tır. Bu davayı bu hareketi, bu mücadeleyi işte bugünlere eriştiren Rabbim'e sonsuz hamdüsenalar olsun" diye başlayan Erdoğan konuşmasının sonunda da "Bugün bir hatime değil, bir açılış, Fatiha" diyen Erdoğan, Fatiha Suresi'nin Türkçe meali ile konuşmasını bitirdi.

EMİNE HANIM'A ÖZEL TEŞEKKÜR

Erdoğan konuşmasında kimi zaman ailesini, eşini, çocuklarını ve torunlarını dahi ihmal ettiği dönemler olduğunu ifade ederken "Onlar benim bu millet, bu vatan ve bu bayrak için mücadele verdiğimi anladılar ve bana hep destek oldular. Eşim ve çocuklarıma sabırlarından, fedakarlıklarından dolayı huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi.