Madencinin helal parası

Osmanlı'da Hac görevini yerine getirmek isteyenler, Soma'ya giderdi... Kendi paralarını madencilerin parasıyla değiştiren Hacı adayları, 'En helal para onlarınki. Mekke'de o paraları harcamalıyız' derdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2014 Güncelleme 17 Mayıs 2014, 02:16
Madencinin helal parası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi yasa boğan Manisa soma'daki maden faciası, ilginç bir detayı gözler önüne serdi. Osmanlı İmparatorluğu'nda Hacca gidenlerin, öhncelikle Manisa'ya ve Soma'ya gittikleri ortaya çıktı. Hacı adaylarının hepsi, Soma ve yakınlarındaki madenlerde çalışanlardan kendi paralarına karşılık onların paralarını alırlardı. Bunun nedeni sorulduğunda ise Hacı adayları, şu şekilde cevaplardı:

FARKLI BİR DUYGU
Madencilerin parası, en helal paradır. Onların paralarıyla bizimkileri değiştirmemiz çok önemli. Mekke'de madencilerden aldığımız paraları harcarız. Bu bizim için çok ama çok farklı bir duygu... Osmanlı zamanının en önemli olgularından biri olarak gösterilen bu takasın, hala devam ettiği de bilinen bir gerçek.

TORUNLARA MİRAS
Birçok kentte yaşayan Hacı adaylarının, Mekke'ye gitmeden önce ya Soma ya da başka maden ocaklarını ziyaret edip, her gün ekmek için yerin yüzlerce metre altına inen madencilerin parasıyla takas yaptığı ifade edildi. Hatta birçok Hacı adayının, çocuklarına bunu miras olarak bıraktıklarına da dikkat çekildi. Bu konuda tarih kitaplarında da birçok bilgi olduğu belirtildi. Hacıların, madencinin parasını değiştirdiği anda Mekke'ye daha huzurlu gittiği de kitaplara yazıldı.