Paşaları tutuştu

Cunta yönetime el koydu ama oylarına sahip çıkan halk pes etmedi. Sayısı milyonu bulan Mısırlılar bir kez daha demokrasi için sokağa dökülürken General Sisi ve askerleri ortalıklarda yoktu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2013 Güncelleme 06 Temmuz 2013, 19:01
Paşaları tutuştu

İÇİNDEKİLER

HALK ORDUYA ÜLTİMATOM VERDİ: MURSİ'Yİ BIRAKIN SEÇİME GİDELİM
Mısır'da askeri darbe sonrası görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftaları pes etmiyor. İki gündür sokakları dolduran Mısırlılar dün Cuma namazı için Rabiat'ul Adeviye Camii'nde bir araya gelirken namaz sonrasında aynı isimli meydanda bir milyonu bulan kalabalık oylarına sahip çıktı. Mursi'nin görevden alınmasına karşı çıktıklarını belirten kalabalık demokrasi istediklerini haykırırken meydanda "Benim oyum nerede" pankartları göze çarptı. Milyonları bulan Mısırlılar Rabiat'ul Adeviye'de orduya 4 mesaj gönderdi. Meydandaki platformda açıklanan talepler şöyle: Mursi görevine dönsün. Halkın onayladığı anayasa yeniden yürürlüğe girsin. Başsavcı değişsin. İki ay içinde seçim yapılsın.



MURSİ GELENE KADAR MEYDANDAYIZ
Akşam Rabia Meydanı'na gelen Müslüman Kardeşler sözcüsü Muhammed Bedii ise, Mursi serbest kalana kadar meydanlarda kalacaklarını söyledi. Bedii, milyonlar ile topluca "Kabe'nin sahibi şahit olsun ki, yediğimiz kurşun olsa bile vazgeçmeyeceğiz" duasını yaptı. Mısır'da Yüksek Askeri Konsey'in göreve iadesini onamasının ardından, Mursi ve 35 Müslüman Kardeşler üyesi için yurt dışına çıkma yasağı getiren Başsavcı Abdulmecid Mahmud görevinden affını istedi. Mahmud, kendini azledenler hakkında karar alamayacağını söyledi.



BAĞIMSIZLIK SAVAŞI
Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düzenlenen saldırılarda ilk belirlemelere göre 1 asker ile 4 polis öldü. 6 kişi yaralandı. Saldırıların ardından Mısır ordusunun bölgede operasyon başlattığı belirtildi. Sina'daki çatışmaları başlatan aşiretler, orduya Mursi göreve dönmesi için 24 saat verirken aksi takdirde bağımsızlık savaşına girişeceklerini belirtti.



DARBEYE REFERANDUM!
Mısır'daki El-Cemaatu'l-İslamiye, Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin açıkladığı yol haritasının kabul edilmesi konusunda halka danışılması ve referanduma gidilmesini önerdi.

HALKA ATEŞ AÇTILAR
Mısır askerleri Muhammed Mursi'nin tutulduğu Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünü sıkı koruma altına alırken toplanan kalabalığa da ateş açtı. Açılan ateş sonunda en az 4 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin kafalarına tek kurşun isabet ettiği görüldü.



SARAYIN ÖNÜNDE PROTESTO
Askerler akşam saatlerinde Kahire'de yine Mursi taraftarlarına ateş açtı. Saldırılarda 26 kişi yaşamını yitirirken, 500'den fazla kişi de yaralandı. Darbeye direnen eylemciler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve devlet televizyonu önünde toplanarak Mursi'nin serbest bırakılmasını istedi. Gece yarısı Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Hayrat Şatır ve kardeşi tutuklandı.

AFRİKA BİRLİĞİ, ORDU YÖNETİMİNİ TANIMIYOR
Avrupa Birliği Mısır'da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak nitelemezken Afrika Birliği ise Mısır'ın üyeliğini askıya aldı. 54 üyeli Afrika Birliği darbecilerin askıya aldığı anayasanın yeniden tesisine dek Mısır'ın birlik faaliyetlerine katılması yasakladı ve atanan hükümeti tanımadığını belirtti.



TÜRKİYE PROTESTO ETTİ
Mısır'ın seçilmiş lideri Mursi için dün Ağrı'dan İzmir'e, Adana'dan Rize'ye tüm Türkiye'de cuma namazı çıkışında dayanışma eylemleri yapıldı. "Mısır halkı ile dayanışma platformu" Ankara'da Mısır Büyükelçiliği'nde gösteri yaptı. İstanbul Fatih Camii'nde yaklaşık 2 bin eylemci "Dik dur eğilme, Müslümanlar seninle" sloganı attı.



GAZZE ABLUKADA
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ilk iş olarak Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı gerekçe gösterilmeksizin kapatıldı. Filistinli yetkililer Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapattığını doğruladı.



CNN TUNUS'TA
Mısır'da muhalefet isyanını örnek alan Tunuslular eyleme hazırlandığını açıkladı. Yalan haber yapan CNN ise başlamamış bir protestoyu internet sitesinden tüm dünyaya günün en önemli haberi olarak verdi.