Kirli tahrik tutmadı

Taksim'de günlerdir süren eylemler polisin çekilmesiyle sona erdi. CHP'nin, destek amacıyla Taksim'e düzenleyeceği yürüyüşe izin çıktı. Provakatörler hayal kırıklığı yaşadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Haziran 2013 Güncelleme 02 Haziran 2013, 02:23
Kirli tahrik tutmadı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Taksim'de başlayıp, yurt geneline yayılan Gezi Parkı eylemlerinde sağduyu kazandı. Gezi Parkı'ndaki ağaçların sökülüp, AVM yapılmak istenmesine karşı çıkan bir grubun startını verdiği protestolar, önceki sabah saat 05.00'te polisin müdahalesiyle alevlenmişti. Polisin göstericileri Gezi Parkı'ndan biber gazı ve tazyikli su ile çıkartması, ardından sert müdahalesini sürdürmesi büyük tepkilere yol açmıştı.



HERKES OLUMSUZ ETKİLENDİ
Bu durumdan nemalanmak isteyen kirli eller ise vatandaşları provake etmeye kalkıştı. Yüzlerine maske takarak eylemcileri gaza getirmeye çalışan provakatörler, sanal medyada da işin peşini bırakmadı. Olaylardan hiçbir art niyet beslemeyen bazı eylemciler kadar, bölgede bulunan esnaf ve turistler de olumsuz etkilendi.



GİDERAYAK GERGİNLİK
Günlerdir süren olaylar polisin çekilmesiyle birlikte sonlandı. Ancak, olayları provake etmek isteyen kirli eller meydandan çekilen polise şişe ve taş fırlattı. Bunun üzerine bazı polisler de kalabalığın üzerine gaz bombası attı. Giderayak çıkan gerginlik yüzünden polisle karanlık marjinal güçler arasında büyük bir kargaşa yaşandı. Polislerin çekilmesiyle protestocu gruplar Gezi Parkı'na girdi. İstanbul Valiliği de, CHP'nin iptal ettiği miting yerine Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Taksim'e yürümesine olumlu yanıt verdi. Bunun üzerine onbinlerce kişi akın akın Taksim'e yürüdü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Ülkemizde demokrasi ve özgürlük istiyoruz. Özgürlükleri ve demokrasiyi kesmeye kimsenin gücü yetmez. Vatandaş isyan ediyor, ağacına sahip çıkıyor. Medya bunları neden görmezden geliyor?" diye konuştu.

SİYASİ OLAY DEĞİL
Saat 20.30 sıralarında Taksim Meydanı'na gelen Kılıçdaroğlu, kısa süre kalıp ayrıldı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Kılıçdaroğlu, eyleme siyasi parti damgası vurmak istemediği için konuşma yapmadı. CHP'li Adnan Keskin, "Bu, bir halk hareketidir, değişik inançta, değişik partiye mensup yurttaşlar var burada. Genel Başkanımız halk hareketine, bütünlüğe gölge düşürmek istemedi" diye konuştu.



YURT GENELİNDE EYLEM VAR
İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemine yurt genelinden destek geldi. Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya, Adana, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa, Kütahya, Bolu, Afyonkarahisar, Isparta, Ordu, Kayseri, Edirne, Samsun, Sakarya, Yalova, Zonguldak, Kastamonu, Konya, Karaman, Hatay, Van, Batman ve Tunceli'de çok sayıda vatandaş Gezi Parkı için sokaklara döküldü. İzmir'de 110 kişi gözaltına alındı.

BİBER BİTTİ PORTAKAL GELDİ
Çevik kuvvet polislerinin kirli ellere karşı kullandığı gaz bombaları bir süre sonra tükendi. Gözleri yakan biber gazı bombasının yerini portakal gazının aldığı iddia edildi. Kullanımının yasak olduğu belirtilen portakal gazı biber gazı gibi gözleri yakmıyor. Ancak mide bulantısı ve kusmaya yol açarken; geçici felçliğe yol açıyor. Bu da biber gazından daha büyük bir etki olarak değerlendiriliyor. Portakal gazıyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.



EN ÖN SAFTALAR
* Gezi Parkı bahanesiyle meydana çıkan provakatörler en ön safta polisle çatıştı. Ellerindeki taşları polise fırlatan provakatörler, yüzlerini örtüp, kayak gözlükleriyle kendilerini kamufle etti. Birçok vatandaş, bu çirkin oyunu uzaktan seyretti.

* Karanlık ellerin sokağa döktüğü provakatörler vatandaşları galeyana getirmek için büyük çaba sarf etti. Ancak eli taşlı provakatörler hayal kırıklığına uğradı. Çünkü gerçek protestocular çatışmak yerine seslerini duyurmaya çalıştı.

* Turuncu şapka ve bereleriyle dikkat çeken bir grup sapanlarla polise karşılık verdi. Kimliklerini gizlemeye çalışan provakatörler toplu olarak sokaklarda dolaştı.

AÇIK UÇLU DURDURMA
İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi'nin Gezi Parkı'na yapılacak Topçu Kışlası projesine ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, açık uçlu nitelik taşıyor. Mahkeme, Kültür Bakanlığı'nın savunması alındıktan sonra da kararını tekrarlayıp inşaat çalışmalarını durdurabilecek. İdare Mahkemesi'nin kararı, klasik 'yürütmeyi durdurma' kararlarından farklı içerik ve özellikler ile dikkat çekiyor. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin aynı gün içinde yaptığı talep üzerine karar verilmişti. Toplumsal olaylar mahkeme kararına 'oluşan yeni durum' olarak yansıdı.



SANAL YALAN
Olayları yönlendirmeye çalışan provakatörler, sosyal medya üzerinden sahte mesaj ve fotoğraflarla tansiyonu yükseltmek istedi. Ancak kirli emellerine ulaşamadan yalanları ortaya çıktı

* Yabancı ülkelerdeki olayların fotoğrafları, göstericilerin hayatını kaybettiği yönündeki mesajlar internet yoluyla yayıldı.
* Gece yarısı 5 olarak verilen ölü sayısı sabah saatlerinde 13 kişiye çıkarıldı. Polisin plastik mermi kullandığına yönelik yalanlar twitter ve facebook'ta kısa sürede yayıldı.
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in halka gaz sıkan polise 'ateş edin' emri verdiği de iddia edildi.
* Florida'da sualtı kazası yaşayan bir kişinin sırtındaki yara izlerini gösteren fotoğraf, 'polis panzeri ile ezildi' denilerek yayınlandı.
* Sosyal medyadaki provakasyonların hedefinde kamu görevlileri de vardı. Sahte hesaplar üzerinden "İstanbul Emniyet Müdürü istifa etti", "400 polis silah ve rozetlerini bıraktı" mesajları atıldı.
* Polislerin sokak hayvanlarına biber gazı sıktığına ilişkin fotoğrafın yabancı bir ülkeden alındığı kısa sürede ortaya çıktı.
* Kitle tepkisini yönlendirmek amacıyla AK Parti binalarının ateşe verildiği yönünde sahte fotoğraflar geçildi.
* Avrasya Maratonu'ndaki kalabalığın resmi, Boğaz Köprüsü'nü geçerek Taksim'e giden grupların fotoğrafı diye yayınlandı.
* "Taksim Meydan'ındaki son durumun resmidir" fotoğraflarının da Tahrir Meydanı olduğu ortaya çıktı.
* Cadde ve sokakların savaş alanına döndüğüne ilişkin yayılan fotoğrafların 1 Mayıs'a ait olduğu anlaşıldı.
* Gözaltına alınanların sayısıyla ilgili sanal alemde sürekli farklı bilgiler geçildi. "Emniyet'te gözaltına alınanlara işkence yapılıyor" diye haberler yayıldı.

TAMAMEN DUYGUSAL!
Türk kullanıcıların her tweet'i ile 0.43 kuruş kazanan Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, eylemcilere destek verdi. Dorsey, strateji departmanı başkanı Jacobs Stanson'ın Gezi Parkı notunu kendi sayfasında paylaştı. 31 Mayıs'ta 15 milyon 247 bin tweet atıldı; Dorsey, 1 günde Türkiye'deki direnişçilerden 6 milyon 556 bin lira kazandı.

SAĞDUYU ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:
Demokratik bir toplumda, tepkiler istismara mahal vermeyecek şekilde, kurallara uyarak, sağduyu ve sükunet ile verilebilmeli; yönetenler de farklı düşüncelere ve kaygılara kulak vermek için daha çok çaba sarf etmelidir.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Böyle zamanlarda fırsat kollayan yasa dışı bir kısım grupların ve unsurların bu olayları nasıl istismar ettiğini ve bölücü bir kısım sonuçlara sebebiyet verdiğini de tecrübelerle biliyoruz. Onun için hepimizin hem fiilleriyle hem açıklamalarıyla hem eylemleriyle daha sorumlu ve sağduyulu davranması gerektiğinin farkında olmalıyız.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Varsa yanlıştan dönülür. Hükümeti yıpratmak için iyi niyetli insanları tahrik edenlere karşı uyanık olmak lazım. Bir takım olayların arka planında ajan provakörlerin olduğunu biliyoruz. Milletin sağ duyusuna güveniyoruz."

EZİLME TEHLİKESİ GEÇİRDİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu, korumalarının çabalarına rağmen Taksim'de ezilme tehlikesi geçirdi.

TÜM DÜNYADA YANKI BULDU
* İtalya'da eğitim gören 100'e yakın Türk öğrenci, ellerinde 'Bize her yer Taksim', 'Diren Gezi' ve 'Ağacıma dokunma' gibi dövizler taşıdı.
* İspanya'da da bir grup, Madrid Sol Meydanı'nda toplandı. Basın açıklaması yapan gruba, çok sayıda İspanyol ve yabancı turist de destek verdi.
* İngiltere'de, Londra Hyde Park'ta saat 11.00'de toplanarak Gezi Parkı eylemlerine destek veren grup, basın açıklamasının ardından saat 15.00'te de Trafalgalar'da eyleme devam etti.
* Hollanda'da Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu bugün 14.15'te Amsterdam'ın merkezi olan Beursplein'de eylem gerçekleştirecek.
* Fransa'nın başkenti Paris, Belçika'nın Brüksel ile Amerika'nın New York kentinde de destek eylemleri yapıldı

BEBEK EĞLENCEDE
İstanbullu'nun bir kısmı Gezi Parkı eylemine destek verirken, bir kısmı da sahillerde hafta sonu keyfi yaptı. Bebek sahilinde plaj sandalyelerini açıp masa kuranlar güneşli havanın keyfini çıkardı. Ne biber gazı, ne TOMA'ların tazyikli suyu bu kesimin havasını bozmadı. Sahillerdeki parklarda güneşlenen vatandaşların yanı sıra, AVM'lerde alışveriş yapanların çokluğu da dikkatten kaçmadı.