Sıra pazarlarda

Sıkı denetimler sonucu et ve süt ürünleri üreticileri hizaya girdi. Bakanlık şimdi sebze meyveye el attı. Semt pazarlarıyla aktarları mercek altına aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2012 Güncelleme 30 Eylül 2012, 02:07
Sıra pazarlarda

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kanserden, romatizmal hastalıklara, cinsel gücü artırmadan gençleştirmeye kadar her derde deva olarak satılan bitkisel gıda pazarlayanlara göz açtırmayacak. Bakanlık, sadece bitkisel ürünler değil organik diye satılan ama kimyasal ve ilaç kalıntısı tespit edilen sebze meyvenin de peşine düştü.

ANINDA İMHA EDİLECEK
Bakan Mehdi Eker'in "sıra bitkisel gıdalarda" açıklaması üzerine harekete geçen denetim timi, gece gündüz demeden market, manav, semt pazarı, aktarları denetleyecek. Denetim ekipleri, pazar, aktar ve manavlarda satılan sebze ve meyvelerden numune alarak incelemeye tabi tutacak. Yapılacak analizin ardından sebze meyvelerde ilaç kalıntısı veya fazla kimyasal tespit edilmesi halinde ürünler hemen toplatılarak imha edilecek. Ürünün bir firma tarafından fabrika koşullarında üretilen bir gıda olmaması ve birçok tarladan gelen ürünlerin bir arada bulunması nedeniyle sebze ve meyve üreticilerine kapama, para cezası gibi cezalar verilemiyor. Bu nedenle Bakanlık, denetim sırasında ilaç kalıntısı ve fazla kimyasal tespit etmesi durumunda sorunlu tüm ürünleri imha ediyor.

BAHARAT AVI
Aktarları da mercek altına alan denetim ekipleri, etiket bilgisi ile içeriği uymayan ve halk sağlığını tehdit eden katkı maddesi bulunduran tüm bitkisel içerikli gıdaları, tespit ettiği anda hem imha edecek hem de bu gıdaları üreten firmaları önce uyarıp ardından kamuoyuna ifşa edecek.