Ya öldürüyor ya batırıyor

Yeniköy'deki Tahsin Bey Yalısı, Kemal Ilıcak tarafından satın alındı. Ve Ilıcaklar'ın batışı, bu süreçte başladı. Yalının sonraki sahibi Erol Aksoy da aynı sonu yaşadı…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2012 Güncelleme 26 Ağustos 2012, 00:00
Ya öldürüyor ya batırıyor

İÇİNDEKİLER

Yeniköy deyip bir çırpıda geçemeyiz. Türkiye'nin en kalburüstü insanları, en zenginleri ve en şöhretlileri burada ikamet etmekte. Tahsin Bey Yalısı da denize nazır önemli yalılardandır. Tahsin Bey Yalısı'nın yerinde önceden Sağır Ahmet Bey Yalısı vardı. Burası Abdülaziz döneminde Jön Türkler'in en önemli karargahlarından biri olarak hizmet verdi. Ahmet Bey'in vefatından sonra yalı, oğlu Haydar Bey'e geçti. Eski eser meraklısı olan Haydar Bey'den de kızlarına intikal eden bu eşsiz yapı, daha sonra Türkiye'nin ilk baraj müteahhiti olan Tahsin Uzer'e satıldı.

KAZA VE ÖLÜM
Tahsin Bey, devletin bile baraj yapmakta zorlandığı yıllarda Çubuklu Barajı ihalesini üstlenip, bitirecek kadar akıllı, güçlü bir işadamıydı. Fakat bu yalı Tahsin Bey'e de uğursuz geldi. Yalıya taşındıktan kısa bir süre sonra Tahsin Bey yaşamını yitirdi. Babası öldükten sonra oğlu da bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Tek kalan kız evlat ise bir yabancı ile evlenerek İstanbul'u terk-i diyar eyledi. Sonuçta aile bunca servetlerinin ve mücadelenin hayrını görmeden yok olup gitti. Tahsin Bey'e ait şirketin iflasından sonra ise yalı, Ilıcak Ailesi'ne geçti. Kemal Ilıcak ve ailesi bu yalıda ilk zamanlar çok şaşalı günler yaşadı. Devrin bakanlarını, başbakanlarını, ünlü işadamlarını ve İstanbul sosyetesini bu yalıda ağırlayan aile, son derece mutluydu. Yalıda birçok siyasi kararlar alındı. Bir zamanların en büyük gazetesi Tercüman gazetesinin, müthiş bir servetin ve birçok parlak işin sahibi olan Kemal Ilıcak için de yalıdaki mutlu günler uzun sürmedi. Ilıcaklar büyük sıkıntılardan sonra iflas etti. Bunun üzerine yalıya Enka şirketi ortaklarından Sadi Gülçelik sahip oldu. 1980 yılında elim bir uçak kazası sonucu Sadi Gülçelik ölünce, yalı tekrar Ilıcak Ailesi'ne geçti. Daha sonra borç-alacak olayları nedeniyle yalı, Doğuş Grubu tarafından haczedildi. Bir dönem Show TV ile medya dünyasında adından sıkça söz ettiren Erol Aksoy ile Ilıcaklar'ın anlaşmaları üzerine yalı bir kez daha el değiştirdi. Ne var ki, yalı yeni sahibi Erol Aksoy'da da fazla kalmadı. Tahsin Bey Yalısı'nda oturanların yaşadığı son, Erol Aksoy için de değişmedi. Yalı, 2004'te Sabancı Ailesi tarafından satın alındı. Bu yalının bir ismi de Lanetli Yalı'dır. Bu ismi almasının nedeni, yalıya sahip olanların hiçbirisinin işlerinin yolunda gitmemesi. Bu yalının en büyük özelliği kuşkusuz rıhtımının 80 metrekare olması.

ILICAK, AKSOY VE SABANCI
Medya dünyasının önemli ailelerinden Ilıcaklar ve Aksoylar'a şans getirmeyen, Tahsin Bey Yalısı'nın yeni sahibi Sabancı ailesi... Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı, yalıyı TMSF'den 14.8 milyon dolara aldı.


HALE TAN