Türk dersi

Mica Ertegün Oxford'a 41 milyon dolar verdi, İngilizler sevindi! ABD'de yaşayan işadamı Yalçın Ayaslı ise ODTÜ'yü seçti ve bir araştırma merkezi inşa ettirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2012 Güncelleme 06 Mart 2012, 01:56
Türk dersi

İÇİNDEKİLER

İbrahim Tatlıses'in "Oxford vardı da biz mi gitmedik" sözüyle özdeşleşen okul, tarihin en büyük yardımıyla sevindi! 41 milyon dolarlık (72 milyon TL) bağışı yapan isim ise 7 yıl önce hayatını kaybeden ünlü yapımcı Ahmet Ertegün'ün eşi Mica Ertegün'dü. Mica Ertegün, İngiltere'nin 900 yıllık üniversitesini ihya ederken Türk okulları "Biz de beklerdik" diyerek iç geçirdi. İşte o bağış ABD'de yaşayan bir işadamından geldi.

EN ZENGİN TÜRK LİSTESİ'NDE
Forbes Dergisi'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı "En Zengin 100 Türk" listesine 90. sıradan giren ve uzun yıllar ABD'de yaşayan Dr. Yalçın Ayaslı, mezunu olduğu ODTÜ'yü sevindirdi. Kendisi de ODTÜ'den mezun olan Ayaslı, eski okulu için kesenin ağzını açtı. Ayaslı, ODTÜ'nün Ankara'daki kampüsüne savunma sanayinden, tıbba, radar teknolojilerinden, enerji sistemlerine kadar kritik alanlarda bilimsel araştırmaların yapılacağı "Ayaslı Araştırma Merkezi"ni kurdu Yapımı iki yıl süren merkez, tam 6 bin metrekarelik bir alanda hizmete girdi. Ayaslı "Kurucusu olduğumuz Turkish Cultural Foundation, ODTÜ'ye bu araştırma binasını bağışlamaktan onur duydu. ODTÜ'nün bu araştırma binasını en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz'' dedi. Bu arada 400 milyon dolar serveti bulunan Ayaslı'nın ABD'de Hittite Corporation adlı bir şirketi var. Şirketin ürettiği radyo dalgası entegre edilmiş çipler, uydu eknolojileri, otomobiller, savunma sanayi gibi alanlarda kullanılıyor. 1944 Kayseri doğumlu olan Ayaslı, evli ve 3 çocuk babası. Ayaslı'nın eşi Serpil Ayaslı da ODTÜ'den mezun.

AKILLI BİNALAR
ODTÜ'de kurulan Ayaslı Araştırma Merkezi, tam 19 araştırma laboratuvarından oluşuyor. Merkezin binalarının tamamı ise akıllı olarak tasarlanmış. Yaklaşık bin metrekarelik bölümü güneş panelleriyle kaplanan merkez, kendi enerjisini kendi üretiyor. Ayrıca bina suyu arıtıp yeniden kullanıyor, enerji tasarrufu yapıyor. Bölümde şu anda 3 boyutlu televizyonla ilgili araştırmalar yürütülüyor.