Görevimiz tehlike

MİT krizinde yeni sayfa: Başsavcıvekili Fikret Seçen 'MİT'çiler teröre yardım etti' açıklamasını yaptı. Bülent Arınç karşı çıktı: Savcı, haddini aştı. Bunlar, onun işi değil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2012 Güncelleme 14 Şubat 2012, 01:20
Görevimiz tehlike

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile 4 MİT yöneticinin şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılması krizinde yeni bir sayfa açıldı. Savcı Sadrettin Sarıkaya, bazı MİT'çilerin, terör örgütü KCK'nın içine sızdıktan sonra ajanlık görevlerini aşıp eylemlere yardımcı olduklarını iddia ederek sorgulama talep etmişti. İşte bu iddia üzerine Sarıkaya görevden alınırken dün Türkiye, yeni KCK gözaltıları ile sarsıldı. Dört bir tarafta operasyonlar sürerken İstanbul Başsavcıvekili Fikret Seçen, şaşırtıcı bir açıklama yaptı!

'DELİL VAR'
Yurtdışından dönen Savcı Bilal Bayraktar ve KCK dosyasına yeni atanan Savcı Adem Özcan ile dün sabah özel görüşen Seçen, "MİT yetkililerinin görevleriyle ilgili değil, görev dışı iddialarla ilgili" ifadeye çağrıldığını açıkladı. Fikret Seçen, "Bu soruşturma, bazı devlet görevlilerinin kendilerine verilen görevin dışına çıkarak hareket ettikleri ve örgütün eylemlerine yardım ettikleri şüphesini doğuracak deliller elde edilmesiyle başlatılmıştır. İyi niyetli girişimlerin, savcılık tarafından soruşturma konusu yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor" dedi.

'YENİ KANUN ŞART'
Seçen'in sözlerinden kısa süre sonra ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan bir açıklama geldi. MİT görevlilerinin, MİT Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre Başbakan'ın izin vermesi halinde sorgulanabileceğini hatırlatan Arınç, "Savcı Sarıkaya, üstlerine haber vermemesi ve yetkisini kötüye kullanması sebebiyle soruşturma dosyasından alındı" dedi. Arınç, Seçen'in açıklamalarıyla ilgili olarak da "Eğer görevlerini kötüye kullanma gibi bir husus varsa, bu da MİT Kanunu içinde sayılmıştır. Yeni kanunun, gerekliliği ortada" dedi.

İŞTE 'İHMAL' BELGESİ
İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın görevden alınmasını "Bizim anayasamızı ihlal etti" sözleriyle açıklamıştı. TAKVİM, işte o talimatnameye ulaştı. Talimatnamenin ilgili maddesi aynen şöyle: "Kolluk makamları, özel yetkili savcı ve nöbetçi savcılar, önemli olay ve soruşturmalar hakkında Başsavcısı'ya derhal bilgi verir." Bu talimata rağmen Savcı Sarıkaya, MİT yetkililerini ifadeye çağırdığını Başsavcı'dan gizlemişti.

AYDAR: BİLGİLERİ EMNİYET SIZDIRDI
KCK'ın sözde Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, MİT ile PKK yöneticileri arasında Oslo'da gerçekleştirilen görüşmenin ses kayıtları ile tutulan tutanakları emniyetin sızdırdığını ileri sürdü. Aydar, "Polis, ses kayıtlarını, MİT arşivinden araklayıp yayınladı" diye konuştu.

Veli SARIBOĞA - Abdurrahman ŞİMŞEK