Polise orantılı tip

Orantısız gücüyle eleştirilen Türk polisine orantılı tip standartı geldi! Sağlık Bakanlığı devreye girdi ve Emniyet'tekilerin artık 'şişko' ya da 'sıska' olamayacağı belirtildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mayıs 2011 Güncelleme 25 Mayıs 2011, 09:10
Polise orantılı tip

İÇİNDEKİLER

Polis Akademisi'ne giriş için gerekli olan boy-kilo oranını gösteren "vücut kitle endeksi" değiştirildi. Böylece daha önce "normal" sayılanlar, yeni oranla "obez", Sağlık Bakanı'nın deyimiyle ise "şişko" durumuna geldi. Polis Akademisi'ne kabul edilecek adaylarda bugüne kadar, "vücut kitle endeksi"nin 15-30 arasında bir rakamda yer alması koşulu aranıyordu. Son yönetmelik değişikliğiyle bu oran, 18-27 bandına çekildi. Bu durumda kadın adaylarda zorunlu olan 1.65 boy için daha önce kabul edilen 80 kilo sınırı, yeni endekse göre en fazla 70 olabilecek. 1.65 boya sahip bir kadın aday 70 kilodan fazlaysa Polis Akademisi'ne kabul edilmeyecek. Erkeklerde alt limit olarak 1.67 boyu kabul eden Akademi, erkeklerde de daha önce 82 kiloyu kabul ederken, şimdi en fazla 75 kiloya onay verecek.

BİRAZ DA KİLO ŞART!
Şişmanların yanı sıra "aşırı zayıf ve çelimsiz" kişilerin de polis olmasının önüne geçilecek. Bundan önce 1.65 boyundaki kadın adaylardan 40 kiloya kadar olanları kabul eden Akademi'nin yeni koşuluna göre 1.65 boyundaki bir kadın adayın en az 48 kilo olması gerekecek. Erkeklerde de daha önce 1.67 boyda 41 kilo kabul edilirken, şimdi 50 kilonun üzerinde olmasına bakılacak. Polis Akademesi'nin bu değişikliğe gitmesinde, bazı kadın adayların fazla "hantal" kalması ve erkeklerde de mukavemet isteyen durumları karşılayamayacak ve üniformayı taşıyamayacak kadar zayıf kişilerin bulunmasının etkili olduğu belirtildi.