En baba ders

Türk Emniyeti'nin mafya ile mücadelesi, yabancı birimleri de etkiledi. Aralarında İran'ın da bulunduğu 15 ülke çeteleri bitirme eğitimi almak için Türkiye'ye geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2010 Güncelleme 29 Kasım 2010, 01:34
En baba ders

İÇİNDEKİLER

Çetelere ve mafyaya geçit vermeyen Türk polisi, dünyaya örnek oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimleri 2010 Ekim sonu itibariyle organize silahlı suç örgütlerine yönelik 203 operasyon gerçekleştirdi. Aynı sürede uyuşturucu şebekelerine yönelik 12 bin 774 operasyon yapıldı. 20 ton 813 kilo esrar, 7 ton 21 kilo eroin, 229 kilo kokain, 674 bin 146 adet captagon ve 327 bin 270 adet ecstasy maddesi ele geçirildi.

22 KASIM'DA BAŞLADI
KOM birimlerinin son yıllarda çetelere yönelik gerçekleştirdiği bu operasyonlar, yabancı polislerin de dikkatini çekti. Uzakdoğu ülkelerinin polis birliği anlamına gelen Colomba Plan isimli teşkilat, İçişleri Bakanlığı'ndan eğitim talebinde bulundu. Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Endonezya, İran, Malezya, Maldivler, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Sri Lanka ve Tayland'ın oluşturduğu 15 ülkenin talebi kabul gördü. Bu ülkelerde görevli 19 emniyet müdürü Ankara'da bulunan Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi'nde (TADOC) eğitime alındı. 22 Kasım'da başlayan eğitim, 3 Aralık 2010 tarihinde sona erecek. Yabancı emniyet müdürlerine; gizli soruşturmacı, muhbir kullanımı, gizli laboratuarlar, sentetik uyuşturucular, suç gelirleri, terörizmin finansmanı, operasyonel polis taktikleri, örgütlü suç soruşturmaları, soruşturma mülakatı, ifade - suç istihbarat analizi, takip teknikleri, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, belge sahteciliği, risk analizi ve uyuşturucu arama eğitimi verilmeye başlandı.

DEVAM EDECEK
Colombo Plan'ın Genel Sekreteri Dato Patricia Yoon Moi Chia ise Türk polis eğitim programlarının çok etkileyici olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'den daha fazla bilgi ve tecrübe edinmek istediklerini ifade eden Moi Chia yeni eğitim programlarında yer almak
istediklerini dile getirdi.

ESKİLERİN ÇOĞU ÖLDÜ YENİLER TUTUKLU
Türkiye bir dönem "yer altı dünyası" ile dikkat çekiyordu. İdris Özbir, Dündar Kılıç gibi isimlerin hayatını kaybetmesiyle meydan yenilere kaldı. Ancak Türk polisi Alaattin Çakıcı, Sedat Peker, Nuri Ergin, Kürşat Yılmaz ve Yaşar Öz gibi isimleri yakalayarak bir devri kapattı. İşte o babalardan bazıları.

ALAATTİN ÇAKICI:
Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı, 2004'te Türkiye'ye iade edildi. 41 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu. Halen Kocaeli F2 Tipi Cezaevi'nde tutuklu.

KÜRŞAT YILMAZ:
Dört kez tutuklandı, dört kez cezaevinden kaçtı. En son bir dönem aşk yaşadığı manken Tuğba Özay'ın evinde yakalandı. Halen Tekirdağ F1 Tipi Cezaevi'nde tutuklu.

YAŞAR ÖZ:
Hakkında, suç örgütü kurmak ve üye olmak suçlamasıyla arama kararı varken, bir villada kumar oynatırken yakalandı. Adı Susurluk davasında da geçmişti. Halen tutuklu.

SEDAT PEKER:
Kelebek Operasyonu ile yakalanan Sedat Peker, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak suçundan 2004'te tutuklandı. Halen Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde hapis yatıyor.