Sözleşmeli er başvuru süresi 1 Ekim’de doluyor! Yıl içinde toplam 22 bin 16 temin yapılması planlandı

Milli Savunma Bakanlığı'nın sözleşmeli er temininde başvuru süresi 1 Ekim'de dolacağı açıklandı. Öte yandan bu yıl içinde toplam 22 bin 16 sözleşmeli er temini yapılması planlandı. İşte sizler için derlediğimiz 29 Eylül TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2023 Güncelleme 29 Eylül 2023, 07:01
Sözleşmeli er başvuru süresi 1 Ekim’de doluyor! Yıl içinde toplam 22 bin 16 temin yapılması planlandı

İÇİNDEKİLER

Milli Savunma Bakanlığı'nın sözleşmeli er temininde başvuru süresi 1 Ekim'de dolacak. Bu yıl içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 16 bin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 4 bin 16 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 2 bin olmak üzere toplam 22 bin 16 sözleşmeli er temini yapılması planlandı. Bu kapsamda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları için başvurular 21 Ağustos'ta başladı. 1 Ekim'de bitecek.



'TÜRKİYE OYUNA GERİ DÖNDÜ'
ABD'nin önemli bankalarından Goldman Sachs'a göre, Türkiye'nin politika faizindeki hızlı normalleşme TL'de kazancın geri döndüğüne işaret ediyor. Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği 'Türkiye (Türk lirası) oyuna geri döndü' başlıklı gelişen piyasalar raporunda, şu ifadelere yer verdi: "Önden yüklemeli ve kuvvetli faiz ayarlamalarıyla döviz kurunda kısa vadeli baskılar hafifledi ve bu durum, TL'nin yüksek getirisini sürdürmesini sağlayabilir. Politika faizindeki son artış, mevduat faizlerinin daha fazla artacağına işaret ediyor. Önceki yılların tersine riskler devam etse de son adımlar pozitif reel faiz stratejisini destekliyor. Bu durum, vadeli piyasa fiyatlamalarında (forward) TL getirisinin dövizi yenmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor."



YÜKSEK GELİRLİ ÜLKE SINIFINA GİRECEĞİZ
Yaklaşık 1 trilyon dolarlık milli gelirle dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye, Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2026'da kişi başına düşen milli gelirinin 14 bin 855 dolar olmasıyla Dünya Bankası'nın kriterlerine göre yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek. Dünya Bankası, tüm dünyadaki ekonomileri sınıflandırarak 4 kategoriye ayırıyor. Buna göre, bin 135 doların altında olan ülkeleri 'düşük gelirli', bin 136-4 bin 465 dolar arasında olanları 'düşük-orta', 4 bin 466- 13 bin 845 dolar arasında olanları 'yüksekorta', 13 bin 846 dolar ve daha yüksek olanları da 'yüksek' gelirli' ülkeler olarak tanımlıyor. Sınıflandırmalar, dolar cinsinden kişi başına düşen milli gelir hesabına göre her yıl 1 Temmuz'da güncellenerek yayınlanıyor.



REZERVLERDE 36 YILIN EN UZUN ARTIŞ REKORU
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 22 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık 4 milyar dolar artışla 125 milyar doları aşarken; toplam rezerv, 15 hafta üst üste artarak 1987 başlangıçlı veri tarihindeki en uzun artış rekorunu kaydetti. 22 Eylül itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre 3 milyar 752 milyon dolar artışla 83 milyar 811 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde altın rezervleri 237 milyon dolar artarak 41 milyar 455 milyon dolardan 41 milyar 692 milyon dolara çıktı. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 22 Eylül haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 988 milyon dolar artışla 121 milyar 515 milyon dolardan 125 milyar 503 milyon dolara yükseldi. Rezervlerdeki yukarı yönlü eğilim üst üste 15'inci haftaya taşınırken, Mayıs sonu itibarıyla 98.5 milyar dolar seviyesinde bulunan rezervler, 22 Eylül itibarıyla 125.5 milyar dolar seviyesine çıktı. Böylece Mayıs sonundan söz konusu tarihe kadar geçen sürede artış, yaklaşık 27 milyar dolara ulaştı.



ŞİKAY'ET' HATTI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2009'da faaliyete başlayan ALO 174 Gıda Hattı'na bugüne kadar 2 milyon 962 bin 707 başvuru yapıldığını söyledi. Yumaklı, ürün gruplarına göre başvurularda, et ve et ürünlerinin 126 bin 983 ile ilk sırada yer aldığını, bunu 105 bin 372 başvuruyla tahıl, un ve unlu mamuller, 77 bin 746 başvuruyla da hazır yemek ve yemek fabrikalarına ilişkin ihbar ile şikayetlerin izlediğini bildirdi. İl bazlı en fazla başvurunun 174 bin 701 şikayet ile İstanbul'dan yapıldığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Denetimler sonucu 66 bin 924 başvuruda cezai işlem uygulanması gerekli görüldü" ifadesini kullandı.

RUSYA İLE TİCARET ATAĞI
Türkiye ile Rusya iş birliğinde Trakya'da bir doğalgaz merkezi kurulması için hazırlıklar sürerken, iki ülke arası ticarette yakın dönemde işbirlikleri geliştirilecek. Öncelikle 2 Ekim'de İstanbul'da 2. Moskovaİstanbul İş Birliği Konferansı düzenlenecek, ardından da Kasım ayı içerisinde Ankara'da Türk- Rus 18. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı yapılacak.

EK MTV İÇİN KARAR ÇIKTI
Anayasa Mahkemesi (AYM), 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören yasal düzenlemenin iptali istemini oy birliğiyle reddetti. Yapılan başvuruyu esastan görüşen AYM, Kanun'un, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmesini düzenleyen 1. maddesinin Anayasa'ya uygun olduğuna ve iptal isteminin reddine karar verdi.

YASTIK ALTINA YENİ SİSTEM
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, dün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "TL cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için atılacak adımlar görüşülmüştür" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN