EYT'liye maaş formülü: İşlemleri tamamlanmayan ne yapmalı? Hangi durumda aylık bağlanmaz?

Emeklilik için başvurup aylık bağlanmayanların çoğunun eksik primi, tescil sorunu veya SGK’ya borcu bulunuyor. Maaş için durumun araştırılıp eksikliklerin giderilmesi şart...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Eylül 2023 Güncelleme 12 Eylül 2023, 07:01
EYT’liye maaş formülü: İşlemleri tamamlanmayan ne yapmalı? Hangi durumda aylık bağlanmaz?

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında emekliliğe hak kazananların sayısı 2 milyonu geçerken, Mart'ta başvurup aylık bağlanmayanların çoğunun eksik primi, tescil sorunu ya da SGK'ya borcunun bulunduğu öğrenildi. E-Devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların ALO 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor.

BİRLEŞTİRME YAPILIYOR
EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla ve doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor. Yılı ve primi dolmayanların başvuruları kabul edilmiyor. SGK'ya olan borçlar yatırılmadığı sürece emeklilik işlemi yapılamıyor. Borç yatırıldıktan sonra aylık bağlanıyor. İşlemleri devam eden ve aylığı bağlanamayan EYT'lilerin bir bölümünün de farklı kurumlarda hizmetleri bulunuyor. Farklı illerde ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar, dosyaların tespiti nedeniyle de işlemler gecikebiliyor.

GSS ENGEL Mİ?
GSS borcu bulunması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu öncelikle ödemesi gerekiyor. Kısmi ve yarı zamanlı çalışanlar için primler tamamlanabilecek. SGK mevzuatına göre 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatırılıyor. EYT'lilerin büyük kısmı maaşlarını alırken, hâlâ işlemleri bitmeyen sigortalılar bulunuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN