Asgari ücretliye ara zam geliyor: Prim desteğine ilaveten 6 aylık TÜFE ve enflasyon farkı da gelebilir

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete ara zam için verilecek kararda. Temmuz artışı için prim desteği söz konusu olabileceği gibi, 6 aylık TÜFE ya da enflasyon farkı yansıtılabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Haziran 2022 Güncelleme 10 Haziran 2022, 06:59
Asgari ücretliye ara zam geliyor: Prim desteğine ilaveten 6 aylık TÜFE ve enflasyon farkı da gelebilir

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca asgari ücretliyi yeni artış heyecanı sardı.

Ocak'ta yüzde 50.5'lik tarihi zamla net 4 bin 253 liraya çıkan asgari ücrette, Temmuz'da ara zam beklentisi oluştu. Asgari ücrete Temmuz zammı yapılabilmesi için öncelikle yasal düzenleme gerekiyor.

Yasa gereği yılda bir kez Aralık'ta toplanan Asgari ücret Komisyonu, düzenleme yapılırsa ara toplantı yapıp Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni ücreti belirleyebilecek. Peki hangi formüller konuşuluyor? İşte birkaçı:

FORMÜL 1: İlk formül prim farkı formülü. Ocak'ta asgari ücrette vergi kaldırılmıştı. Temmuz'da da benzer bir formül primler için söz konusu olabilir. Halen brüt asgari ücret içerisinde 750,60 liralık prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 875,70 liralık prim maliyeti var. Burada bir destek sağlanabilir.

FORMÜL 2: Bir diğer formül ise 6 aylık enflasyon oranının yansıtılması. Şu ana kadar 5 aylık enflasyon verisi açıklandı. Ocak- Mayıs enflasyonu yüzde 35.64 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın son açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Haziran enflasyonu tahmini ise yüzde 2.97 çıktı. Bu tahmine göre, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 39.67'ye ulaşacak. Ara zam için 6 aylık enflasyon formülü uygulanırsa, asgari ücrete yüzde 39.67 artış söz konusu olabilecek.

FORMÜL 3: Ara zam için bir formül de yıllık enflasyon farkının yansıtılması. Bu formülde, Aralık'ta yapılan yüzde 50.51'lik zam oranı, Temmuz'da açıklanacak yıllık enflasyona tamamlanacak şekilde zam yapılabilecek.

Yüzde 2.97'lik Haziran enflasyonu tahminine göre yıllık enflasyon yüzde 75.25 çıkabilecek. Enflasyon farkı formülü uygulanırsa asgari ücrete yüzde 24.75 (75.25-50.5) oranında zam yapılabilecek.