Fahiş kira artışlarına 'dur' diyecek çalışma başladı. Hükümet ve AK Parti, spekülatörler ile stokçulardan sonra fahiş kira artışlarını da masaya yatırdı. 'Fahiş zamlara denetim', 'kiralık sosyal konutların inşa edilmesi' ve 'büyükşehirlerdeki kira artışına sınır getirilmesi' başlıkları üzerinde duruluyor. Bu tartışmalar içinde Hollanda modeli gündeme geldi ve bunun örnek alınabileceği konusunda görüş oluştu.
3 BAKANLIKTAN ZİRVE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bugün bir araya gelecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında saat 19.00'da yapılacak toplantıya Bakan Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Hazine ve Maliye Bakanlığından bakan yardımcısı düzeyinde katılım sağlanacak.
Kira artış oranları ve kiralama hükümlerine ilişkin düzenlemenin görüşüleceği toplantıda, Ticaret Bakanlığı ve TBMM'den ilgililerin de hazır bulunması bekleniyor.
FORMÜLLER NELER?
Pandemi döneminde kapalı kalan işyerlerinin kira bedellerinin ödenmemesi veya sınırlandırılmasıyla ilgili başlayan ancak yarım kalan çalışmaların ardından, bu kez de yüksek kira artışlarına yönelik seçenekler değerlendirilmeye başladı.
Türkiye'de kira sözleşmeleri ve uygun artış oranlarının uygulanmasıyla ilgili yaşanan sorunlar da çalışmanın konusunu oluşturuyor. Normalde Borçlar Kanununa göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. Ancak 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse yeni bir kira tespiti yapabiliyor. Yasaya göre, 5 yıldan sonra rayiç bedel üzerinden yeni bir artış isteyebiliyor. Ancak, enflasyondaki hızlı artış nedeniyle ev sahiplerinin kiracıları yüksek artışa zorladığı, bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili konuşan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Makbule Yönel Maya canlı yayında şunları söyledi:
"TÜFE üzerinde kira artışı yapanlar denetlenebilir. Sonuç itibariyle kira değerlerinin üzerinden gelir vergisi ödeniyor. 5 yıl içerisinde yapılan zamlar TÜFE'nin üzerindeyse bu artışı çok rahat tespit edebiliriz. Denetim mekanizmasında görülebilir.
TOKİ ve belediyeler konut üretimi yapabilir. Bu nitekim dünyada da özellikle Avrupa tarafında çok önemli bir yatırım aracı. Sadece kiralamak için konut üretilen bir model var. Kurumsal olarak mülkiyet sahibi oluyorsunuz ve bunların satışını yapabiliyorsunuz. Bu adım çok önemli bir adım olabilir.