
İstifa edip tazminat alabilmek adına farklı şartlar da yer alıyor. Kıdem tazminatı alabilmek adına işverenin çalışanı işten çıkarmış olması da gerekir. Fakat emekli olmak adına yer alan şartlar arasında yaş şartı dışında kıdem tazminatı durumları neler oluyor? İstifa eden kişiler kıdem tazminatı alabilecek mi? Gerekli şartlar nelerdir?
Önce SGK dan yazı alınmalı
İşçiler bu anlamda kendilerine tanınmış olan hakkı usulüne göre kullanması gerekir. Bu durumlarını tespit eden yazıyı ise bağlı olarak yer aldıkları SGK il ve ilçe müdürlüklerine giderek de iş verene verdikleri takdirde iş yeri çalışanlar için kıdem tazminatı ödemek zorunda kalıyor. SGK içerisinde gerekli kontrollerin yapılmasının ardından emeklilik için yaş dışında diğer şartların tam anlamı ile tamamlanmış olması durumunda çalışanlara kıdem tazminatı alabilir yazısı verilecektir. İş veren tarafından bu durumun kabul edilmemesi ya da ödememesi gibi söz konusu olan bir şey yoktur. Fakat işçi yazıya sahip olmadan iş yeri içerisinden istifa ederse kıdem tazminatı alamazken hem tazminattan hem de işinden olur.
Kıdemde tavan miktar 7117 liraya yükseldi
Ocak haziran dönemi içerisine bakılacak olduğu zaman kıdem tazminatı 6730 TL olarak uygulanıyordu. Fakat 1 Temmuz tarihi itibari ile bu durum 7117 TL ye kadar çıkarıldı. Aynı iş verene bağlı olarak yer alan iş verenden 10 yıl çalışan bir kişi alabileceği kadar maksimum orandaki kıdem tazminatı da 67 bin 300 liradan 71170 TL ye kadar çıkarıldı. Bu durum ise 2020'nin Temmuz ve Aralık ayları arasında geçerli olacak.