EYT torba yasa çıktı mı? 10 Ağustos EYT son durum nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere birçok siyasi isim EYT ile ilgili açıklamalarda bulunuyorlar. EYT'ya dair en son açıklama Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan geldi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin olarak EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışmak istediklerini, emekliliğin teknik adının "Yaşlılık aylığı" olduğunu dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşındakilerin yaşlı sayılmadığını kaydetti.

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2020, 10:56 Güncelleme 24 Ağustos 2020, 12:03
EYT torba yasa çıktı mı? 10 Ağustos EYT son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emekli vatandaşımız emeklilikte yaşa takılanlar, EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri takip ediyor. Prim gün süresini doldurmuş olmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce vatandaş, EYT gelişmelerini takip ediyorlar.

EYT SON DURUM NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son açıklamasında emekliliği hak etmenin üç yolu olduğundan bahsederek bunların yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresinden ibaret geldiğini sözlerine eklemişti. EYT dendiğinde yaşından dolayı emeklilik hakkını kazanamayanların olduğunu belirten Albayrak, konuyu detaylıca incelediklerini ve birden fazla alternatiflerden üzerinde durduklarını kaydederek kısa zamanda yeni çıkacak olan EYT torba yasa ile bu sorunun ortadan kalkacağına değindi.


AK PARTİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

Sorunlara duyarlıyız ama ülkeye maliyeti vardır. Bu maliyet altından kalkılacak bir maliyet değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız son sözü söylemiştir. Bazı partiler açıklama yapıyor. Onlar bu sorumluluğun altında değildir. Eğer çözülebilecek mesele varsa çözülmektedir. Talep edildiği gibi çözülmeyecek bir mesele söz konusuysa Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere AK Parti kadroları dürüst bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

EYT SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELDİ

Daha önce EYT soru önergelerine cevap gelmemişti. Bakan Selçuk, Gürer 'in bu sorusuna şu şekilde cevap verdi:

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun yürürlük tarihinden öcne sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları mülga 506 sayılı sosyal sigortalar kanuınu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanunundaki hükümlere göre belirlenmekte, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve sosyal güvenlik kurumundna yazılı istekte bulunma koşullarının birlikt eyerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu koşulların herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, emeklilik sistemlerinde yaş şartı, 8.9.1999 tarihinde 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunda yapılan düzenlemeyle 58 ve 60 olarak belirlenmiş ancak sigortalıların yapılan değişiklikten hemen etkilenmemeleri için kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. 5510 sayılı kanunda yaş şartı 58 ve 60 olarak belirlenmekle birlikte, yine kademeli geçiş süreci ön görüleerek yaş şartı kademeli olarak 65'e yükseltilmişti.

ERKEKLER 46 KADINLAR İSE 39 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili açıklamalarından sonra binlerce EYT'linin emeklilik hayali ortadan kalkmış gibi gözükse de hükumetin EYT ile ilgili flaş bir adım atabileceği konuşuluyor. EYT'liler bir an önce mağduriyetlerinin ortadan kalkmasını isteyip EYT düzenlemesinin meclise sunulup kabul edilmesini ve yasalaşmasını bekliyor. EYT'lilerin eğer istekleri kabul edilirse kadınlar 39 yaşında, erkekler ise 46 yaşında emekli olabilecek. Peki EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dönemlerde başta Finlandiya modeli olmak üzere pek çok model üzerinde tartışmalar sürüyor.