1050 - 595 lira SGK yardımı nasıl alınır? Çeyiz, yolluk, kreş ve cenaze desteği ödemeleri başvuru şartları nedir?

SGK tarafından binlerce kişiye maddi açıdan önemli yardımlar yapılmaya devam ediyor. 2020 yılında da 1050 - 595 lira maddi yardım SGK üzerinden yapılıyor. Peki, Çeyiz, yolluk, kreş ve cenaze desteği ödemeleri başvuru şartları nedir? Pek çok vatandaş bu ödemelerden habersiz durumda. Sayfamızda sizleri bilgilendiriyoruz. Farklı farklı kalemlerde gerçekleştirilen destek ödemeleri vatandaşın ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. SGK, 2020 yılında da bu kez zamlı olarak çeyiz, hastalar için yolluk, bebeği olanlar için kreş ve ölüm durumlarında cenaze desteği kalemlerinde ödemeler gerçekleştiriyor. Peki kimler SGK'dan Çeyiz, yolluk, kreş ve cenaze desteği ödemesi alabiliyor?

Giriş Tarihi 07 Mart 2020, 09:35 Güncelleme 07 Mart 2020, 09:36
1050 - 595 lira SGK yardımı nasıl alınır? Çeyiz, yolluk, kreş ve cenaze desteği ödemeleri başvuru şartları nedir?

İÇİNDEKİLER

SGK tarafından evlenen yetime, cenazesi olana, hastalık nedeniyle istirahat edene veya tedavi olanlara birçok ödeme yaparken, hak sahipleri bu ödemelerden habersiz olduğu için haklarını almıyor. İşte devletten alabileceğiniz paralar...SGK, farklı isimler altında 'özel' ödemeler yapıyor. Bu ödemelerden çoğu birey haberdar değil. Para vaktinde çekilmeyince hak yanıyor. Hak sahipleri ise SGK tarafından meydana getirilen bu ödemelerden ne yazık ki habersiz. Haberimizde işinize çok yarayacak bilgiler verdik. Bu bağlamda 2020 yılı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Çeyiz, yolluk, kreş ve cenaze desteği ödemeleri artarak devam ediyor. SGK, 2020 yılında 595 TL ile 1050 TL arasında destek ödemesiyle vatandaşların ihtiyaçlarına deva oluyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

SGK CENAZE ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

SGK'ya prim ödeyen bir vatandaşın hayatını kaybetmesi durumunda ailesine, SGK tarafından cenaze ödeneği ödenmektedir. Bunun için ölen kişinin en az 360 gün prim ödemiş olması gereklidir. Cenaze ödeneği altında ölen kişinin cenaze masraflarının karşılanması adına verilen cenaze ödeneği için SGK'ya yazılı veya sözlü olarak başvuruda bulunulması gerekiyor.

CENAZE PARASINI ALMAZSAN BELEDİYE ALIR!

Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ölen sigortalının hak sahiplerine (eş, anne-baba veya çocuklarına) cenaze ödeneği veriliyor. Bu para 2018 itibarıyla 595 lira. Posta'nın haberine göre, unutulan ödenek 5 yıl içinde başvuru yapılırsa alınabiliyor. SGK bu ödemeyi 3 yıldır yapıyor. Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoğu zaman başka gerçek ve tüzel kişiler ya da belediyeler alıyor.

2020 SGK ÇEYİZ ÖDENEĞİ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2020 yılında yeni evlenecekler için Çeyiz ödeneği ödemesi gerçekleştiriyor. Evlenmenin giderek daha masraflı hale geldiği günümüzde SGK çeyiz ödeneği büyük önem taşıyor. SGK Çeyiz ödeneğinden yararlanmak için bir şart bulunmaktadır. Buna göre çeyiz ödeneğinden sadece anne babasını kaybetmiş yetim kız çocukları yararlanabilmektedir. Anne babasını kaybetmiş kız çocukları, evlenirken SGK tarafından nakit para olarak çeyiz ödeneği alabilmektedir. Yetim maaşının 2 yıllık tutarı çeyiz ödeneği olarak ödenmektedir. Ancak başvuruyla birlikte yetim maaşı kesilecektir.

SGK YOLLUK ÖDENEĞİ NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

SGK, hastalık durumunda kişinin başka bir il veya ilçede tedavi olmasını gerektirecek hallerde yolluk ödeneği ödemektedir. Kişinin yolluk ödeneğinden yararlanabilmesi için SGK primlerinin yatıyor olması gereklidir. SGK yolluk ödemesinden yararlanmak isteyen kişi SGK İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmalıdır.

SGK'DAN ÇOCUKLU ANNELERE KREŞ DESTEĞİ

Çalışan ve çocuğu bulunan anneler SGK'dan kreş desteği alabiliyorlar. Annelerin kreş desteğinden faydalanabilmesi için çocuklarının 2-5 yaş arasında bulunması gereklidir. 2-5 yaş arası çocuğu bulunan ve faal olarak çalışan bir anne SGK'dan 750 TL ila 1050 TL aralığında kreş desteği ödemesi alıyor. Başvurular ise çalışan annenin kendi işverenine yapılıyor. Buna göre çalışan anne, kendi durumunu işverene yazılı bir dilekçeyle anlatarak kreş desteği talebini iletmelidir. İşveren, çalışan anneye maaşından kesinti yapmaksızın kreş desteğini sunmalıdır.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ

Raporlu işçilerin istirahatte oldukları her gün için 40 lira iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunuyor. Ama hastalık nedeniyle SGK'ya kimse başvuru yapıp da bu paraları almıyor. Çünkü çoğu kişi bu ödemeden habersiz.

112 GÜNLÜK İZİN PARASI

Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 5050 lira. Bu tutar maaşa göre 37 bin liraya kadar çıkar. Çoğu annenin farkına dahi varmadığı bu ödemenin yatıp yatmadığı turkiye.gov.tr'den kontrol edilebilir.

EMEKLİ OLAMIYORSAN TOPLU PRİM

Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK'ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Bu kişilerin yaş şartını tamamlamış ancak primini tamamlayamamış olması şart.

SGK NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasıdır ve riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastenelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz.

SGK 4A değişiklik öncesinde SSK kesiminde yer almakta olan ve bir işverene bağlı olarak çalışmakta olan vatandaşlar 4A olarak adlandırılmaktadır.

SGK 4A hizmet dökümünü aşağıdaki bağlantıdan alabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu

SGK'nın resmi sitesi'nde son 12 aylık süreci kapsayan aylardaki SGK Primlerinizi TC Kimlik No ile Sorgulama yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu imkan sayesinde sadece T.C numaranızı bilmeniz yeterli. Bu sayede işe giriş çıkışlarınızı, SSK'nızın yatıp yatmadığını gönül rahatlığıyla görebilirsiniz.

Bu sorgulama işlemini yaparak primlerinizin ne durumda olduğunu, gün sayılarınızı, primlerin ne zaman yattığını ve birçok işlemi öğrenmiş olacaksınız. Sigorta kurumlarının birleşimi olan SGK sayesinde bu hizmeti sıralı bir şekilde öğrenebilirsiniz. SGK 4A hizmet dökümü işleminizi de şifreli ve şifresiz bir şekilde kolayca halledebilirsiniz.

T.C kimlik numaranızla son 12 aylık SSK Sorgulamasını aşağıdaki bağlantıdan yapabilirsiniz.
//www.sgk.gen.tr/ssk/sgk-sorgulama-tc-ile.html