Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yeniliğe tam destek

Bu yıl 14.2 milyar liralık bütçesi olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli üretim, Ar-Ge ve teknolojik yatırımlara destek için kesenin ağzını açacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ocak 2020 Güncelleme 09 Ocak 2020, 07:59
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yeniliğe tam destek

İÇİNDEKİLER




Sanayi
ve Teknoloji Bakanlığı, bu yıl yerli üretimi, Ar-Ge'yi, teknolojiye yatırımı destekleyecek. 'Milli Teknoloji Güçlü Sanayi' vizyonuyla bu yıl sunacağı hizmetler için bütçesi 14 milyar 257 milyon 291 bin lira olarak belirlenen Bakanlık, önemli adımlara imza atacak:

MODEL FABRİKA ATAĞI
AR-GE'ye, inovasyona, girişimciliğe ve beşeri sermayeye yapılan yatırımlar sürdürülecek ve özel sektörün yatırım ve istihdam iştahını artıracak politikalara öncelik verilecek.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde makine sektörünün ardından diğer odak sektörlerde de yılın ilk çeyreğinden itibaren çağrıya çıkılacak.

Ankara ve Bursa'da açılan 'model fabrikalar' İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri'de de kurulacak. KOBİ'lerin teknolojik gelişimini ve yenilikçilik kapasitelerini desteklemek için yerel paydaşlarla inovasyon merkezleri oluşturulacak ve 2020'de İzmir, Mersin ve Adana'da inovasyon merkezleri hizmete alınacak.


7 YENİ OSB GELİYOR
7 yeni OSB ve 5 sanayi sitesi daha bitirilerek 25 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Yatırım ihtiyacı yüksek büyük ölçekli projeler için endüstri bölgeleri kurulacak. Başvurusu yapılan 18 yeni endüstri bölgesinin değerlendirme süreci tamamlanacak.

Ar-Ge merkezleri ve teknoparklar arasındaki eşgüdümü artırmak amacıyla kurulacak 'Teknoağ Platformu' sayesinde, benzer projeler üzerinde çalışan firmalar bir araya getirilerek zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacak.


GİRİŞİMLERE 1.1 MİLYAR TL
Özkaynaklarla yapılan yatırımlar için daha cazip destekler uygulamaya konulacak ve yüksek teknoloji içeren yatırımlar stratejik ya da proje bazlı yatırımlar kapsamında desteklenecek.

Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu ile katma değerli üretimle büyüme potansiyeli taşıyan işletmeler desteklenecek.


KOBİ'lere destek programları kapsamındaki ödemelerde imalat sanayi işletmelerinin payı 2023'e kadar yüzde 62'den 75'e, ortayüksek ve yüksek teknolojili alanlara ayrılan pay yüzde 40'a çıkarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla birlikte hayata geçirilen Tech- InvesTR Programı ile 5 yeni girişim sermayesi fonu, teknoloji girişimleri için 1.1 milyar liralık kaynak oluşturacak.