İlk müjde 10'lara

Başbakan Davutoğlu talimatı verdi, vaatler için düğmeye basıldı. Emeklilerden asgari ücretlilere, esnaftan çiftçilere, taşeron işçilerden kadınlara, ev alacaklardan gençlere ve öğrencilere kadar 10 kesime yönelik vaatler öncelikli olarak hayata geçirilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Kasım 2015 Güncelleme 07 Kasım 2015, 01:31
İlk müjde 10’lara

İÇİNDEKİLER

1 Kasım seçimlerinin ardından, toplumun tüm kesimleri için yeni bir dönem başlıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesi açıklanan vaatlerin hızla hayata geçirilmesi için talimat verdi. 100 günlük Eylem Planı hazırlığı yapılırken, bu planda öncelik 10 kesime verilecek. Yılbaşına kadar emeklilerden asgari ücretlilere, polislere kadar pek çok kesime yönelik düzenlemeler çıkarılacak. Diğer vaatler de peyderpey 2016 yılında devreye girecek. İşte öncelikli adımlar:

EMEKLİ İÇİN ÇİFTE HAMLE:
Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına ekstra 100 lira zam yapılacak. Zamdan 8.9 milyon emekli yararlanacak. Emekli esnafın maaşından yapılan yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılacak. Böylece çalışan emeklilerin geliri artacak.

İŞÇİYE 300 LİRA ARTIŞ:
Yaklaşık 5 milyon asgari ücretlinin yüzü gülecek. Halen net bin lira olan asgari ücret, bin 300 liraya yükseltilecek. Çok tehlikeli işlerde çalışanların alacağı ücret, bu rakamı da geçecek. Hükümet, bu yöndeki teklifini önümüzdeki ay toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na taşıyacak.

ÇİFTÇİYE 2 MİLYARLIK DOPİNG:

1 milyonun üzerinde çiftçinin de yüzü gülecek. Gübre ve yemde KDV sıfırlanacak. KDV'nin sıfırlanması ile birlikte yemde 1 milyar lira, gübrede 1 milyar lira olmak üzere 2 milyar lira çiftçinin cebinde kalacak.

251 BİN İŞLETMEYE PRİM İNDİRİMİ:

Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. 51 ilde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan '10 işçi çalıştırma zorunluluğu' kaldırılacak. Bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.

TAŞERONA KADRO:

Kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi işlemi hızla hayata geçirilecek.

ÇALIŞAN KADINA DESTEK:
Kadınlara yönelik kimi adımlar da ilk 1 ayda atılacak. Faizsiz kredi imkanının yanında, kadınların doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdikleri sürenin de kıdemlerine eklenmesi mümkün olacak.

GENÇLERE KARŞILIKSIZ PARA:
Gençlerden elinde projeyle başvuranlara, 50 bin liraya kadar karşılıksız sermaye sağlanacak. Yurt dışına gidecek gençlerden pasaport harcı kalkacak, THY'nin öğrenciler için sunduğu indirimler devam edecek.

POLİSE 580 LİRA ZAM:

Ek gösterge artışı olacak. Hem mevcut maaşlar artacak hem de emekli maaşı ve ikramiyeler yükselecek. Polislere 580 liraya varan yüzde 25'lik emniyet hizmet tazminat zammı da gelecek. Ek gösterge artışı uzman erbaşlar için de geçerli olacak.

EV ALANA YÜZDE 15 KATKI:
Ev sahibi olmak isteyenler, bankada para biriktirirse, devlet de yüzde 15'lik katkı sağlayacak.

TÜM GELİRLER ARTIYOR

EMEKLİLER, asgari ücretliler ve polislerin yanı sıra pek çok kesimin daha geliri önümüzdeki dönemde artacak. İşte geliri artacak kesimler:

BURSLAR ARTIYOR: Üniversite öğrencilerinin 330 lira olan burs miktarları yılbaşından itibaren 400 liraya çıkarılacak.

HARÇLIKLAR YÜKSELİYOR:
Er ve erbaşların harçlığı 3 katına çıkarılacak. 30 lira olan harçlık, 100 liraya yükselecek. Askeri öğrenciler de 450 liraya varan harçlık alacak.

MUHTARA ASGARİ ÜCRET: Muhtarların 950 lira olan maaşları, bin 300 liraya çıkarılıp yeni asgari ücretle eşitlenecek.

KORUCULARA YENİ MAAŞ: Korucuların maaşlarına yılbaşından itibaren seyyanen zam yapılacak. Maaşlarda net 250 lira artış sağlanacak.

İŞSİZLİK PARASI DA DEĞİŞİYOR:
Asgari ücretin net bin 300 lira net olarak belirlenmesi, işsizlik maaşını da artıracak. En yüksek işsizlik maaşı bin 314 lira olacak.