Mühendisler yarıştı

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali gerçekleşti. 39 takım kendi tasarladıkları bina modelleriyle depreme meydan okudu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2014 Güncelleme 25 Haziran 2014, 00:23
Mühendisler yarıştı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de ilk kez Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Yarışma, geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirerek, depremin yıkıcı hasara yol açmayacağı bir yapı stoğunun oluşmasına katkı sağlıyor. Yarışmada, 39 takım kendi tasarladıkları bina modelleriyle depreme meydan okudu. Birinciliği Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Tweezers takımı aldı. Takım üyeleri 10 bin liralık para ödülünün sahibi olurken, üniversitelerine de deprem masası kazandırdı. İkincilik ödülünü Dokuz Eylül Üniversitesi alırken, üçüncülük ödülü yine Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Portakule takımının oldu. Portakule takımı, yarışmacıların oylarıyla En İyi Yarışma Ruhu Ödülü'ne de layık görüldü. En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü'nü Düzce Üniversitesi'nden Grup 81 aldı. En İyi Mimari Özel Ödülü ile En İyi İletişim Berecisi Ödülü Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Grup 33'ün oldu.

'FARKINDALIĞI ARTIRIN'
Yarışma finalinin açılışını Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ile DASK Koordinatörü İsmet Güngör yaptı. Selamet Yazıcı, DASK'ın kuruluşundan beri pek çok önemli sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek, depreme karşı farkındalığı artırmak ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmektir. Bunu yaparken ilgi çekici temalar bulmaya ve toplumda olumlu yönde davranış değişikliği meydana getirebilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu yarışmayı her yıl geliştirerek düzenli olarak yapmayı planlıyoruz."

AVRUPA'NIN EN UCUZ TRAFİK SİGORTASI
Generali, Avrupa'da ve Türkiye'deki zorunlu trafik sigortasına ödenen rakamları araştırdı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerini kapsayan araştırmada Türkiye, yıllık ortalama 89 euro ile zorunlu trafik sigortasına ödenen miktarda son sırada yer alıyor. Listenin ilk sırasında ise yıllık ortalama 438 euro ile İsviçre ve 431 euro ile İtalya yer alıyor. İtalya ve İsviçre'yi sırasıyla 258 euroyla Avusturya takip ediyor. Doğu Avrupa ülkelerinde ise, zorunlu trafik sigortasının Batı Avrupa'ya kıyasla daha düşük olduğu göze çarpıyor. Bu ülkeler arasında Slovenya 212 euroyla ilk sırada yer alıyor. Generali Stratejik Planlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, "Generali Sigorta olarak tüm sürücüleri güvenli sürüş konusunda çok daha hassas olmaya davet ediyoruz" dedi.

İYİ SÜRÜCÜNÜN PRİMİ AZ
Dobric, yıl boyunca herhangi bir kazaya karışmamış sürücülerin, kaza yapanlara oranla çok daha düşük primler ödeyerek, zorunlu trafik sigortası poliçelerini yenileme imkanına sahip olduğunu kaydetti.

'BANKALAR ÇOK GÜÇLÜ'
ING Emeklilik Bankasürans Genel Müdür Yardımcısı Sujoy Ghosh, Türkiye'deki bankaların her tür finansal ürünün dağıtımı açısından oldukça güçlü kuruluşlar olduğunu belirtti. Ghosh, "İnsanlar artık akıllı telefon ile bankacılık işlemlerini yapıyor" dedi.