Metropolitan'a Türk imzası

150 yıllık New York Metropolitan Müzesi, Gülay Semercioğlu'nun resmini daimi koleksiyonuna aldı. Burhan Doğançay'dan sonra ilk kez bir Türk'ün eseri yaşarken bu müzeye girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2013 Güncelleme 02 Kasım 2013, 00:00
Metropolitan’a Türk imzası

İÇİNDEKİLER

Türk çağdaş sanatı, sadece Türk koleksiyonerler tarafından değil, uluslararası boyutta da takip edilmeye başlandı. Bunun son örneği, New York Metropolitan Müzesi'nin sanatçı Gülay Semercioğlu'nun bir eserini müze envanterine katması oldu. Böylece Ocak'ta hayatını kaybeden Burhan Doğançay'dan sonra ilk kez bir Türk sanatçının eseri yaşarken bu müzeye girmiş oldu. Dünya sanatının en önemli eserlerine ev sahipliği yapan Metropolitan Müzesi'nin koleksiyonunda yer almak, bir sanatçının kariyerinde ulaşacağı en yüksek noktalardan biri olarak kabul ediliyor.

KOCABEYOĞLU BAĞIŞLADI
Gülay Semercioğlu'nu 2005'ten beri temsil eden Pi ArtWorks Galeri'nin sahibi Yeşim Turanlı, "Semercioğlu, müzenin sanat komiteleri tarafından fark edilip, seçici komiteye önerilmiş. Bu komiteden onay alınınca İslam Sanatları Departmanı bizimle iletişime geçti. Önerdiğimiz eser, müze daimi koleksiyonuna dahil edildi" dedi. Turanlı, bu aşamada, kendisinde 6 Gülay Semercioğlu eseri bulunan Türkiye'nin en büyük koleksiyonerlerinden işadamı Öner Kocabeyoğlu'nun eseri fonladığını söyledi. Böylece eser, Metropolitan'a Öner Kocabeyoğlu bağışı olarak devredildi. Kocabeyoğlu, "Semercioğlu çok önemli bir çağdaş sanatçımızdır. Yaşayan Türk sanatçı olarak Metropolitan'a girmesinden çok gurur duydum. Bu yüzden eserin fonlanmasını üstlendim" diye konuştu.

520 BİN DOLARLIK SATIŞ
Semercioğlu eserleri 8 yıldır müzayedelere çıkıyor. İlk önemli satış, 20 bin dolar ile 2008'de Dubai'de gerçekleşti. 2010'da Londra'daki müzayedede ise Semercioğlu eseri için çekiç 39 bin dolara indi. Sanatçının müzayede rekoru ise bu yıl Şubat'ta Maçka Mezat'ta 50 bin dolarla gerçekleşti. Müzayedelerde bugüne kadar sanatçının 23 eseri için toplam 520 bin dolar ödendi.

YILDA 6 MİLYON KİŞİ GEZİYOR 
Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin ziyaret ettiği New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, 1880'de açıldı. Dünyada en çok gezilen ikinci müze olarak dikkat çekiyor.

İSLAM DÜNYASI DA MÜZEDE
Central Park yakınında konumlanan Metropolitan Müzesi'nde, 52 resim galerisi, arkeolojik bölümler, dünya uygarlıkları bölümleri ve dekoratif sanatları sunan galeriler bulunuyor. Amerikan sanatının örneklerinin yanı sıra 2 bin Avrupa resim ve heykel sanatı örneğini barındıran müzede, antik uygarlıklara ait sayısız obje de yer alıyor. Müzede, İslam dünyası ülkelerine ait 15 galeride, 12 bin tarihi eser de sergileniyor.

Handan BAYINDIR