Dünyaya Türk reçetesi

Türkiye CEO'su Timuray, Vodafone Grubu'nun en önemli ikinci ismi oldu. Mesele bir şirketteki görev değişimi değil... 'Bizden bir şey olmaz' anlayışının kırılıp, Türk insanının neler başarabileceğinin de en güzel örneği...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2013 Güncelleme 11 Ekim 2013, 00:00
Dünyaya Türk reçetesi

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz hafta gazetelerde bir haber okuduk: Vodafone Türkiye'yi 4 yıldır yöneten Serpil Timuray, grubun en önemli ikinci ismi oldu. Yerine de yardımcısı Gökhan Öğüt getirildi... Dün Serpil Timuray ve Gökhan Öğüt'le bu gelişmenin hikayesini dinlemek üzere buluştuk. Bir dünya şirketi olan Vodafone'da son bir yıldır 'Türk reçetesi' başlığı altında bir program gündemde. Türkiye'deki başarılı uygulamalar dünyaya örnek gösteriliyor... Bütün bunlar bir şirketteki yönetici transferinden çok, Türk insanının neleri başarabileceğini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.

KADINLARIN GÜCÜ
Yıllarca, 'Bizden bir şey olmaz' anlayışının empoze edildiği Türkiye'de, ne çok şeyin değiştiğini de böylece gözlemliyoruz. Timuray'ın başarısı Türk gençleri için de bir örnek teşkil ediyor. Timuray, 2009 yılından bu yana yaptıklarını anlatırken, çok önemli bir noktaya işaret ediyor: "Bugüne kadar 30'dan fazla Türk yöneticiyi dünyanın değişik ülkelerine göndererek, Vodafone Grubu'nun içinde görev almalarını sağladık. Hâlâ yeni mezun gençleri yetiştirip, değişik ülkelerde, operasyonlara katılmalarını sağlıyoruz..." Timuray, bu noktada Türk kadınının başarısına da dikkat çekerek, iki çarpıcı örnek veriyor: "Portekiz'deki operasyonda bir Türk kadın yönetici üst düzey görev almış durumda. Yine İngiltere'de finansın başında bir Türk kadını var ve onun yardımcısı da yine bir Türk kadın yönetici..." Timuray'ın 4 yılda bu noktaya gelmesi rakamlara da yansıyor. Timuray, bunları da paylaşıyor:

'OFİSİM UÇAKTA'
"2009'da başladığımızda büyüme oranımız yüzde 4 idi. Sonraki yıllarda hep çift haneli büyüdük. 2010'da yüzde 30 2011'de yüzde 28 ve 2012'de yüzde 19 büyüme rakamlarına ulaştık. 4 yılda gelirlerimizi 2.7 milyar liradan 5.5 milyar liraya çıkardık. Gelirlerdeki bu iki kat artış, hem Türkiye'deki sektörde, hem de Vodafone Grubu içinde en hızlı büyüme rakamları oldu." Timuray, başarısının temelindeki noktayı da şöyle özetliyor: "Ekip çalışmasına inandık. Sadece İcra Kurulu değil 40'a yakın yöneticimizle kararlar aldık. Müşteri memnuniyetini öncelik olarak alıp, hem kalbe hem de akla hitap ettik." Sonuç ortada. Telsim sonrası dibe vurmuş bir şirket, bugün yüzde 30 pazar payı ile Türkiye'nin ikinci büyük operatörü ve başındaki isim de grubun yüzde 70'ini yönetecek konumda. Timuray, 280 milyon abonenin bulunduğu Afrika, Ortadoğu, Asya-Pasifik bölgesinin CEO'luğunu yapacak. Yani Yeni Zelanda'dan Tanzanya'ya kadar içinde Türkiye'nin de olduğu bir bölgeyi yönetecek. Timuray, "Ofisiniz nerede olacak?" sorusuna verdiği cevapla da yaşayacağı yoğunluğu özetliyor: "Yeni ofisim uçak olacak..."

BAŞARI EKİBE AİTTİR
Serpil Timuray'dan görevi devralarak Vodafone Türkiye'nin CEO'luğuna getirilen Gökhan Öğüt de ekip çalışmasına vurgu yapıyor: "Elde ettiğimiz başarı tüm Vodafone Türkiye ekibine aittir." Öğüt'ün yeni dönemde de 'Türk reçetesi'ni uygulamaya devam edeceğini gözlemliyoruz. Öğüt, bir noktaya dikkat çekiyor: "Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik ettik. Bunu da sürdüreceğiz." 12 milyar liralık yatırım yaptıklarını hatırlatan Öğüt, bundan sonraki dönem için de ipuçları veriyor: "Her gün daha fazla bireyin mobil internetle tanışmasını hedefliyoruz. Odaklanma ve yatırım iki ana önceliğimiz olacak. Rekabetçi bir pazarın önünü açmayı hedeflemiştik. Bunu yıkıcı değil sürdürülebilir bir rekabetçilikle devam ettirmek istiyoruz."

ÖNEMLİ GÖREVLER
Serpil Timuray, Üsküdar Amerikan Lisesi'ni bitirdi. ABD'de North Caroline Aswille High School'dan mezun oldu. İstanbul'a dönerek Boğaziçi Üniversitesi'nde işletme okudu. Kariyer hayatına 1991'de Procter&Gamble pazarlama departmanında başladı. 1999 yılında katıldığı DanoneSA'da Süt Ürünleri Genel Müdürü oldu. 1 Ocak 2009'da Vodafone Türkiye'nin CEO'luğuna getirildi.