Duran'alışveriş

Gezi Parkı olayları esnaftan turizmciye kadar herkesi etkiledi. Vatandaş alışverişten elini çekti. İnternetten satışlar bile azaldı. Esnaf, protestoculara 'isyan' etmeye başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2013 Güncelleme 22 Haziran 2013, 02:08
Duran’alışveriş

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı eylemleri özellikle Taksim bölgesindeki, lokantacıdan otelciye, çiçekçiden ayakkabıcıya kadar birçok esnafı vurdu. Başta İstanbul olmak üzere olayların olduğu tüm şehirlerde alışveriş merkezlerindeki mağazaları da etkileyen eylemler, internetten yapılan alışverişleri bile sekteye uğrattı. Eylemlerin başladığı günden bu yana yüzde 80'lere varan oranda ciro kaybı yaşayan Taksim'deki esnaf, isyan etmişti. Turizmciler rezervasyon iptalleri ile zor günler yaşadıklarını anlatmışlardı. Kapalıçarşı esnafı ise turist kaybından yakınarak, cirolarının yüzde 70'e varan oranlarda düştüğünü kaydetmişti. Son olarak da 4 bine yakın mağazanın bulunduğu Osmanbey esnafından, 'sıkıntıdayız' sesleri yükselmeye başladı. Osmanbey esnafı sorunlarını şöyle anlattı:

İFLAS NOKTASINA GELDİK
Otel sahibi Serdar Demirci: "Olayların ardından doluluk oranımız yüzde 87'den yüzde 25'e düştü. Eylem bitsin artık ve herkes işine gücüne baksın."

Çiçekçi Kemal Çalıoğlu: "Tezgahları açamadık, mallarımızı atmak zorunda kaldık. Günlük 150 liralık kazancım 40 liraya kadar düştü. Tüm esnaf artık yaşananlardan bıktı. İşler böyle devam ederse tezgahımı kapatacağım."

Restoran işletme müdürü Sinan Pehlivan: "Geçen pazar günü dükkanımın camı kırıldı ve sadece cam masrafı 200 lira. Haftasonu Nişantaşı'na alışverişe gidecek insanlar olaylardan dolayı gelmedi. Ay sonunda 13 çalışanıma maaş vermek zorundayım."

TELEFON BİLE ÇALMIYOR
Elektronikçi Serhat Asker: "Kazancım yüzde 70 düştü. İnsanlar evlerinden çıkmıyor, alışveriş yapmaya keyifleri de yok. Esnaf 20 gündür tedirgin, bu olaylardan dolayı telefon bile çalmıyor artık. Bir kaç ay böyle giderse batar çoğu firma. Osmanbey piyasasında Haziran ayı sezondur, Temmuz ve Ağustos zaten boş geçer ancak biz bu sene Haziran görmedik."

55 MİLYON EUROLUK İPTAL
Turizm Otelciler Birliği'nin, Gezi Parkı olaylarının turizm sektörüne etkisiyle ilgili yaptığı araştırmadan, şu sonuçlar çıktı:
Olaylar nedeniyle iptal edilen geceleme sayısı: 215 bin 862.
İptallerin maddi karşılığı: 54 milyon 697 bin 769 euro.
Taksim-Beyoğlu-Şişli-Beşiktaş bölgesindeki iptaller: Yüzde 80.
Yeni taleplerdeki ortalama düşüş: Yüzde 55.
Uzun vadeli iptaller: 45 bin 950 geceleme.

* Başta olayların yaşandığı Taksim bölgesi olmak üzere birçok yerde esnaf iş yapamaz hale geldi. Vatandaş alışverişi kesti. Son olarak Osmanbey esnafı da olaylara isyan etti.

'TEMEL SAĞLAM BUNU DA AŞARIZ'
Turistlere yönelik şehir turu yapan organizatörler işlerinin yarı yarıya düştüğünü, ancak bu durumu da aşacaklarını belirtti. "Türkiye'nin temeli sağlam" diyen organizatörler, şunları kaydetti: "Yabancı medya turisti kaçırmak için elinden geleni yapıyor. Geçti, bitti artık. Ülkemizi düşünmeliyiz. Burada hepimiz birlikte ekmek yiyoruz." Hasan AY / Zeynel YAMAN