Hesap vakti!

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile faturalarda şirket yetkililerinin adı ve adresi yer alacak. Vatandaş sorun yaşadığında kiminle muhatap olacağını bilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Haziran 2012 Güncelleme 09 Haziran 2012, 02:32
Hesap vakti!

İÇİNDEKİLER

Ticari yaşamı düzenleyen yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) geri sayım başladı. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek kanunla birlikte tüketiciler önemli haklara kavuşacak. Faturalarda şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin adları ve adresleri yazacak. Bu durumda, aldığı hizmet ya da ürün konusunda sıkıntı yaşayan vatandaş muhatabını bilecek. Hakkını daha kolay arayacak. Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar, bu konuyu köşesinde gündeme getirdi. Yaşar, yeni TTK'nın hazırlayıcısı Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in şu sözlerine de yer verdi:

KİŞİYE DAVA
"Örneğin, lüks lokantada yemek yediniz. Adı Güzel Marmara olsun. Fatura istediniz. Ümraniye'de bir çırçır fabrikasının adı yazıyor faturada. Zehirlendiniz diyelim. Bu fatura ile gidebileceğiniz hiçbir yer yok. Bu şirketin arkasındaki isimler belli değil. Oysa yeni TTK'ya göre, faturada bu şirketin yönetim kurulu üyelerinin adları ve adresleri yazacak. Almanya'da, Avusturya'da öyle. Böylece hem onlara ulaşabilecek, hem de teşhir edildikleri için yöneticiler kendilerine gelecek. Naylon faturaya izin vermeleri imkansızlaşacak. Faturadaki adlar sahte çıkarsa, o şirkete yanlış beyandan dava açılacak. Yeni TTK şirketlere ciddi disiplin getirecek. Bu kanun vatandaşı kollayacak."

HATALAR ZİNCİRİ...
Gıda sektöründe ortaya çıkan sorunlara da değinen Süleyman Yaşar, domuz eti kullandığı tespit edilen pidecinin "Beni kasap yaktı" dediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Halbuki pidecinin ve kasabın fatura ve fişlerinde isimleri yazılı olsaydı, hatta her iki işyerinin de internet sitesi olup, kendilerini tanıtsalardı, şeffaflık gereği böyle hatalar zinciri ortaya çıkmayacaktı."