Komşu çıldırdı

Ekonomik krizde varını yoğunu satan Yunanistan'da, lüks otolar sudan ucuz! Porsche Cayenne 15 bin euroya alıcı bulamazken, Mercedes 3 bin euroya düştü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Haziran 2012 Güncelleme 02 Haziran 2012, 10:29
Komşu çıldırdı

İÇİNDEKİLER

Birbiri ardına kurtarma planlarıyla ayakta durmaya çalışan Yunanistan'da ekonomi kan ağlıyor. Halk neredeyse 1 dilim ekmeğe muhtaç yaşarken; ikinci el lüks oto pazarında yaprak kıpırdamıyor. Neredeyse sıfır sayılabilecek lüks otomobillerin fiyatlarında yaşanan büyük düşüş, parası olan Avrupalılar'ın gözünden kaçmıyor. Yunan medyasında yer alan haberlere göre; fiyatları 15 bin euronun altına düşen Porsche'nin lüks SUV modeli Cayenne'lere ülke içinde alıcı çıkmazken, araçları borçlar ve vergi artışı nedeniyle acilen elden çıkarmak isteyen Yunanlılar yurt dışından müşteri buluyor. Lüks otoları çoğunlukla Almanya'da kullanılmış otomobil satan şirketler ve Azerbaycan ile Gürcistan'dan, kullanılmış oto fırsatı arayanlar satın alıyor.

FİYATLAR ÇOK CAZİP
10 yıllık Mercedes'lerde de fiyatlar 3 bin euroya kadar düştü. Fiyatı 450 bin euro olan ve sadece 3 bin kilometre yapmış bir Ferrari, Selanik'te 150 bin euroya, Atina'da 18 bin euroya alıcı bulamayan 2003 model Mercedes CL 500, fiyatı 9 bin 900 euroya düşmesine rağmen satılamıyor. Lüks otomobilini satmaya çalışanların çoğunluğunu ise esnaf ve borcunu ödeyemeyen işadamları oluşturuyor.

ERBİL UÇUYOR
Olağanüstü koşulların ortadan kalkmasıyla petrol kuyularının ardı ardına işletilmeye başlandığı Irak'ın kuzeyinde halkın refah düzeyi artıyor. Kuzeydeki bölgesel yönetim, vergisiz ekonomiyle de lüks yaşam biçimini adeta destekliyor. Erbil'de, Avrupa'daki krizin aksine yollar Hummer'dan Ferrari'ye, Jaguar'dan Bentley'e kadar lüks araçlarla dolu. Jaguar'ın Irak Distribütörü Abdullah Nahar, geçen yıl 100 Jaguar ile bine yakın Land Rover ve Range Rover cip sattıklarını belirtti.