Tahkim şoku

Turkcell'in ortağı Çukurova Holding, TeliaSonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2011 Güncelleme 01 Ekim 2011, 01:12
Tahkim şoku

İÇİNDEKİLER

Uluslararası Ticaret Odası'na (UTO) bağlı tahkim mahkemesi, Turkcell'in ortaklarından Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar artı faiz tazminat ödemesine karar verdi. Turkcell'in ana hissedarlarından İskandinav telekom şirketi TeliaSonera'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, "Çukurova'nın, önceki tahkim kararlarını yok sayan tutumunu göz önünde bulundurarak, Çukurova'nın zararı tazmin edebilecek mal varlığının olduğu ülkelerde tahkim kararının icrası için derhal harekete geçeceğiz" dedi. Cecilia Edström, haklılıklarının ortaya çıktığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çukurova ile TeliaSonera ve Çukurova ile Altimo arasında ayrı ayrı süren hukuki ihtilafları çözme yönündeki çabalarımızı birleştirme konusunda Kasım 2009'da Rus Altimo ile bir anlaşma imzaladık. UTO tahkim heyetinin kesin kararı ve Doğu Karayip Adaları Yüksek Mahkemesi'nin Çukurova ile Altimo arasındaki davada, Altimo lehine yakın zamanda vermiş olduğu karar haklı olduğumuzu gösteren önemli kararlardır. Şimdi kararın icrası için güçlerimizi birleştirerek Turkcell'i gerekenden fazla uzun zamandır etkileyen bu ihtilafın derhal çözüm yolunu arayacağız."
Öte yandan Çukurova Holding'den yapılan açıklamada ise, "Söz konusu karar avukatlarımız tarafından incelenmektedir" denildi. Karar sonrası Turkcell hisseleri yüzde 2.06 oranında düştü.

NE OLMUŞTU?
Turkcell'de dolaylı olarak yüzde 37 payı olan TeliaSonera, Mart 2005'te Çukurova'nın, geriye kalan Turkcell Holding hisselerini 3.1 milyar dolar karşılığında TeliaSonera'ya satması yönünde anlaşma yaptı. Böylece TeliaSonera'nın Turkcell'deki hissedarlığı yüzde 64.3'e yükselecekti. Fakat bununla ilgili anlaşmazlıktan kaynaklanan hukuki süreçte tahkim heyeti daha önce 2007 ve 2009'da karar almıştı. Tahkim mahkemesinin tazminat kararını TeliaSonera'nın Cenevre'de Mayıs 2005'te başlattığı dava sonucu aldığı belirtildi.