Kaçıyo'rum

Akdeniz'de petrol aramaya kalkan Rumlar, ağır fatura ödedi. Türk savaş gemileri denize açılınca, yabancılar milyarlarca eurosunu Rum kesiminden kaçırmaya başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2011 Güncelleme 30 Eylül 2011, 00:00
Kaçıyo’rum

İÇİNDEKİLER

Kıbrıs Rum kesiminin Akdeniz'deki petrol ve gaz arama çalışmalarının, faturası ağır oldu. Rum kesiminin arama çalışmaları üzerine Türk sismik gemisi Piri Reis'in donanma eşliğinde denize açılması, Rum bankalarında parasını tutan yabancıları korkuttu. Yunan, Arap ve Rus milyarderler, Rum kesimindeki off-shore bankalardaki hesaplarını boşaltmaya başladı. Rum kesiminde bankaların, yöneticilere gerginliğin sona erdirilmesi için baskı yaptığı öğrenildi. Rum kesimi ekonomi bürokratları ve güvenlik güçlerinden elde edilen bilgiye göre; Akdeniz'de yaşanan gerginlik, denetim ve vergilendirmenin asgari düzeyde tutulduğu off-shore hesaplarda para tutanları korkuttu. Parasını kaçıran yatırımcıların başında ise Yunanlılar'ın geldiği belirtildi. Yunanistan'da paralarına el konulmasından korkan işadamları, miktarının 8 milyar euro olduğu tahmin edilen paralarını 2010 yılında Rum kesimindeki bankalara kaydırmıştı. Bu paralar da şimdi Rum bankalarından kaçırılmaya başladı.

AĞIR DARBE VURACAK
Yunanlılar'ın dışında, bazı Ortadoğulu ve Rus işadamları da, gelirlerinin saklanmasında Rum kesimini tercih ediyor. Yetkililer, gerginliğin sürmesi halinde, Rum kesimindeki bankalardan para kaçışının hızlanacağını belirterek, bu durumun ülkeye ağır darbe vuracağını kaydetti.

PİRİ REİS PAZARTESİ DÖNÜYOR
Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'e giden Piri Reis gemisinin, planlanan bin kilometre sismik hatta kayıt alım çalışmasının yarısını tamamladığı bildirildi. Yetkililer, çalışmaların hava durumuna göre pazartesi günü biteceğini belirtiyor. Piri Reis gemisi Rumların araştırma yaptığı bölgeye çok yakın bulunuyor.

KARA PARA MERKEZİ
Yapılan istihbarat çalışmalarına göre, Rum kesimindeki off-shore bankalarda, denetimlerin az olması nedeniyle yasadışı yollardan elde edilen gelirler de saklanıyor. Ayrıca bölücü terör örgütünün gelirlerinin transferinde de Rum kesimi bankalarının kullandığının tespit edildiği belirtildi. Bu kapsamda terör örgütünün finans kaynaklarına ilişkin yapılan araştırmalarda, Rum kesiminin merkez rolü oynadığı tespit edilmişti.