Gündelikçiye gün doğdu

Bakıcılık, temizlikçilik, aşçılık gibi işlerle uğraşanlara müjde. Ev işlerinde çalışanlara izin, fazla mesai, sigorta gibi haklar geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2011 Güncelleme 26 Temmuz 2011, 09:58
Gündelikçiye gün doğdu

İÇİNDEKİLER

Çocuk bakıcısı, aşçı, bahçıvan, temizlikçi gibi ev işlerinde çalışanların iş koşullarının iyileştirilmesi için köklü adımlar atılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) bu yıl ev işçileri için aldığı tavsiye kararları 2 ay içinde yürürlüğe girecek. Türkiye de, ev işçilerini İş Kanunu şemsiyesi altına alarak tüm haklardan yararlanmasının yolunu açacak. Bu kapsamda, çocuk, yaşlı, hasta bakıcısı, ev temizliğine giden ev işçisi kadınlar da annelik izni, tatil, sağlık sigortası gibi haklardan yararlanabilecek. Atılacak bazı
adımlar şöyle:

ÖRGÜTLENECEKLER: Ev hizmetlerinde çalışanların örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakları etkin bir şekilde tanınacak. Zorla çalıştırma, iş ve meslekte ayrımcılık ortadan kaldırılacak.

ASGARİ YAŞ: Ev işlerinde çalışanlar için asgari bir yaş belirlenecek. 18 yaşın altındakilerin çalışma saatleri sınırlandırılacak. Eğitim, eğlenme ve dinlenme süreleri teminat altına alınacak.

FAZLA MESAİ: Ev işçileri, normal çalışma saatleri, günlük dinlenme süreleri, fazla mesai, hafta tatili, yıllık ücretli izin haklarından diğer ücretli çalışanlarla eşit şekilde yararlanacak. Haftalık dinlenme süresi 24 saat olacak.

ÇEKLE DE ÖDEME YAPILACAK: Ücretler, kendilerine en fazla 1 ay süreli aralıklarla ödenecek. Ödemeler banka havalesi, çek veya posta çeki ile de yapılabilecek.

MAAŞTAN KESİNTİ YOK: İstihdam büroları tarafından alınan ücretlerin ev hizmetleri çalışanlarının maaşlarından kesilmesi önlenecek.

YEMEĞE DE BAKILACAK: Çalışma saatlerinde verilen yemek ev hizmetlisinin dini ihtiyaçlarına uygun olacak.

TACİZE KARŞI KALKAN: Her türlü tacizden etkin bir şekilde korunacaklar.


Hazal ATEŞ