Herkese yeter

EHEC hastalığı Türk sebzesine ilgiyi artırınca zam korkusu baş gösterdi. Yetkililer, 'Kimse korkmasın. yeterli ürün var. Fiyat artışı yaşanmaz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2011 Güncelleme 08 Haziran 2011, 00:00
Herkese yeter

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın İspanya'dan ithal ettiği salatalıkta görülen EHEC bakterisinin neden olduğu korku, ithalatçı ülkelerin gözünü Türkiye'ye çevirdi. Artan ihracat üreticiyi sevindirirken tüketicilerde 'zam korkusu' başladı. Ürünün yetmemesi sonucu fiyatların artacağı iddialarının doğru olmadığını belirten Türkiye Meyve Sebze Federasyonu Başkanı Burhan Er, "Kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. İhracatımız artacaktır tabiî ki çünkü şuanda Türkiye güvenilir üretici konumunda. Ancak bu sene mahsülümüz çok, herkese yeter. Fiyatlarda artış olmaz. Mevsimsel etkilerle olsa bile yüzde 30'u geçmez. Şu anda halde toptanda 30-40 kuruş olan salatalık, 1 TL'nin üzerine çıkmaz" dedi. Üreticilere 'İkinci ekime geçin, korkmayın satılır' diyen Burhan Er, vatandaşa da meyveyi sebzeyi nereden alırlarsa alsınlar iyice yıkamalarını önerdi.

EHEC BİZE BULAŞMAZ
Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye'de sadece salatalıkta değil, tüm sebze ve meyve ihracatında artış olacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Türkiye yaş sebze ve meyve ithalatı yapmadığı için bu bakterinin Türkiye'de görülme olasılığının da olmadığını ifade eden Kavak, ürünlerimizin kaliteli olduğunu ve ihracatın sürekli arttığını belirtti.