3 haber 3 müjde

KEY bekleyenler paralarına kavuşacak, esnaf pazarları izinsiz çalışacak, emekli maaş farkı alacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2011 Güncelleme 19 Ocak 2011, 15:49
3 haber 3 müjde

İÇİNDEKİLER

300 BİN KİŞİNİN KEY'İ HAZIR
Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bilgileri hatalı girildiği için işlemlerinde sorun olan 500 bin dolayında vatandaş için iyi haber geldi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, bilgilerinin düzenlemesi tamamlanan 300 bin kişinin ne kadar alacakları bulunduğuna ilişkin çalışmaları hızla tamamlamaya çalışıyor. Listeler bu ay sonuna kadar hazırlanacak. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın da ödemeleri Şubat ayı içerisinde yapması bekleniyor.

SIRADA 200 BİN KİŞİ VAR
Emlak Bankası ardından kalan 200 bin kişiye yönelik çalışmalara başlayacak. Bu 200 bin kişinin de işlemleri bitirilirse, KEY çalışmaları bütünüyle tamamlanmış olacak. KEY ödemeleri bugüne kadar 4 parti halinde yapıldı. Ödemelerden toplam 11 milyon 909 bin kişi yararlandı. Ödeme rakamı ise 3.9 milyar TL'yi buldu. Yeni ödeme yapılacak 500 bin kişi ile birlikte 12.2 milyona yakın kişi 4 milyar TL almış olacak.

ESNAF PAZAR GÜNÜ AÇIK
Küçük esnaf artık belediyelerden izin almaksızın pazar günleri de dükanlarını açabilecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, tütün satan yerler, bakkal, kahvehane, otel, lokanta gibi işletmelerin pazar günü açık olabilmek için belediyelere harç yatırıp, özel ruhsat almak zorunda kaldığını söyledi. Bu uygulamanın adaletsiz olduğunu anlatan Palandöken, "Uygulama öyle boyutlara ulaşmıştı ki harçlar, ticaret yapanın gelirinin üzerine çıkmıştı" diye konuştu. Ankara 1. İdare Mahkemesi'ndeki davanın kazanıldığını belirten Palandöken, "Artık harç ödemeleri ve özel ruhsat almaları gerekmiyor" dedi.

EMEKLİYE 120 TL FARK!
Şubat ayında emeklilere 120 liralık zam ve fark ödemesi yapılacak. SGK Başkanı Emin Zararsız, 2011 emekli maaş zamlarının Torba Kanun'un yürürlüğe girmesiyle yatırılacağını söyledi. Zararsız, "Biz tüm çalışmaları tamamladık. Kanunun yürürlüğe girmesini bekliyoruz" dedi. Ocak ayında 2010 yılının ikinci 6 ayında gerçekleşen TÜFE rakamlarına göre maaşları artırdıklarını belirten Zararsız, Şubat ayında, kanunun yetişmesi durumunda hem 60 TL'lik zamma ilişkin düzenlemeleri hem de Ocak ayında buna dair oluşan farkın emeklilere verileceğini bildirdi. Zararsız, maaş farklarının Şubat ayında 60 lira ve yatırılmayan Ocak ayının da 60 lira olarak geriye dönük ödeneceğini ifade etti.

1.5 MİLYAR LİRALIK HAYALİ REÇETE VAR
Danıştay ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki 'karekod' tartışması tırmanıyor. İlaç takip sisteminde 1.5 milyar lira tutarında 146 milyon hayali reçete girişi tespit eden SGK, yolsuzluğun önünü kesmek için geçici karekodlu ilaçları ödememe kararı aldı. Danıştay'ın bu konudaki yürütmeyi durdurma kararına isyan eden SGK Başkanı Emin Zararsız, 1.5 milyar lira tutarındaki hayali reçeteyi ödemekle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Zararsız, "Danıştay'ın kararından sonra yolsuzluk ortada duruyor" diye konuştu.