Türkiye'den 780 milyon dolar

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Türkiye'nin ihtiyaç sahibi ülkelere yılda 780 milyon dolarlık yardım yaptığını açıkladı.

Giriş Tarihi 21 Aralık 2010, 00:00 Güncelleme 22 Aralık 2010, 10:08
Türkiye’den 780 milyon dolar

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, "En Az Gelişmiş Ülkeler, Gelişmekte Olan Kara Ülkeleri ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Ülkeleri Yüksek Temsilciliği" (OHRLLS) tarafından New York'ta Birleşmiş Milletler Merkezi'nde düzenlenen "Tarımsal Kalkınma Yoluyla Gıda Güvenliğinin Geliştirilmesi" konulu konferansa Eşbaşkan Sıfatıyla katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Türkiye'nin ihtiyaç sahibi ülkelere yılda 780 milyon dolarlık yardım yaptığını kaydetti.

Bakan Eker, yardım harcamalarının 190 milyon dolarlık bölümünün "En Az Gelişmiş Ülkeler"e ayrıldığını belirtti. Afrika ülkelerine yönelik tarımsal kalkınma programı ile "En Az Gelişmiş Ülkeler"den yüzlerce uzman ve yetkiliyi eğittiklerini belirten Eker bundan sonra da Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya her zaman hazır olduğunu belirtti. Konferansta, "En Az Gelişmiş Ülkeler"in en büyük sorunun gıda güvenliği ve açlık tehlikesi olduğuna dikkat çeken Eker, söz konusu ülkelerde tarımla uğraşan nüfusun oranının yüksek seyrettiğini, tarımın sözkonusu ülkelerin ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu, bu nedenle de üretim kapasitesini arttırmanın en öncelikli konu olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE DEV ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK


"En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı"nın dördüncüsü 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Uluslararası toplumun en zayıf ve en yoksul kesimini oluşturan, "En Az Gelişmiş Ülkeler" kategorisinde yer alan 49 ülkenin insanlarının, giderek kötüleşen sosyo-ekonomik durumunu tersine çevirmek ve uluslararası ilgiyi bu yöne çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez 1981'de düzenlenen ve on yılda bir tekrarlanan bu dünya çapında önemli konferansa ev sahipliği yapacak olması Türkiye açısından büyük önem taşıyor.

İstanbul'daki konferansta; aşırı yoksulluk, ekonomide yapısal yetersizlik ve büyümeye ilişkin kapasite eksikliklerinin yapısal engellerle birleşerek yaşam düzeylerini iyileştirme çabalarını sekteye uğrattığı ön kabulüyle hareket edilerek, "En Az Gelişmiş Ülkeler"in tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği konularındaki sorunları tartışılacak. Mayıs ayındaki konferansa hazırlık niteliği taşıyan New York'taki toplantıda, İstanbul buluşmasına pratik çözümler getirecek konular ele alındı.