ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES zor muydu kolay mıydı? ALES 3 soru ve cevapları yayımlandı!

2021 yılında üçüncüsü gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/3) 21 Kasım Pazar günü saat 10.15'de başladı. 81 ilde 90 sınav merkezinde uygulanan sınav 12.45'te bitecek. Sınava katılan binlerce aday çıkışta ALES sınavının yorumlarını araştırmaya koyuldu. Twitter'da ALES hastagı altında paylaşımlar yapılıyor. Peki; ALES zor muydu kolay mıydı? ALES 3 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Soru ve cevapları yayınlandı mı? ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte cevapları...

Giriş Tarihi 22 Kasım 2021, 08:46 Güncelleme 22 Kasım 2021, 08:46
ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES zor muydu kolay mıydı? ALES 3 soru ve cevapları yayımlandı!

İÇİNDEKİLER

ALES 3 sınavı başlamadan önce ÖSYM Başkanı Halis Aygün adaylar için Twitter hesabından, ''Sınava katılacak tüm adaylarımıza başarılar, sınavda görev alacak sınav görevlilerimize de kolaylıklar dilerim. '' paylaşımında bulundu. Akademik kariyer hedefleyen üniversite mezunu adayların katıldığı ALES sınavı sonrası yoğun olarak araştırmalar yapılıyor. Sınavlarını tamamlayan adaylar Twitter'dan diğer adaylar ile sınav hakkında değerlendirmelerde bulunuyorlar. Peki; ALES zor muydu kolay mıydı? ALES 3 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte ALES sınav yorumları

ALES-3 SORU VE CEVAP ANAHTARI YAYINLANDI

2021-ALES/3 sınavı temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı.

2021-ALES/3 SINAVI TEMEL SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI YAYIMLANDI

21 Kasım 2021 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (2021-ALES/3) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının %10'u aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 21 Kasım 2021 tarihinde saat 13.40'tan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile 10 gün süreyle erişebileceklerdir.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

ALES SINAVI KAÇ DAKİKA?

ALES sınavları her yıl 3 kez yapılmaktadır. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ALES 3 sınavı 150 dakika sürdü. 10.15'te başlayan ALES sınavı saat 12.45'te bitiyor.

ALES 3 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınavın sona ermesinin ardından adaylar hemen sonuçların hangi tarihte açıklanacağını araştırmaya başladı. Sonuçlar 16 Aralık'ta erişime açılacak. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES SONUÇLARINA NASIL BAKILIR?

ALES sonuçları https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde ilan edilecektir.

ALES SONUÇ SORGULAMA EKRANI!

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

2022 ALES SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

2022 ÖSYM sınav takvimi henüz açıklanmadı. Bu kapsamda ALES 2022 sınav tarihi de henüz belli olmadı. Sınav takvimleri genellikle Ocak ayında açıklanıyor. 2022 takviminin yeni yılda adaylarla paylaşılması bekleniyor.

ALES 3 SINAV YORUMLARI!

Sınav henüz devam ediyor. Adaylar sınav sonrası Twitter üzerinden paylaşımlar yapmaya başladığında haberimizde yer verilecektir.