Su altındaki 'evren'

Endonezya'da kabuğunda galaksi deseni bulunan yeni bir kerevit türü keşfedildi.

Giriş Tarihi 20 Mayıs 2015, 12:40 Güncelleme 20 Mayıs 2015, 12:49
Su altındaki ’evren’

İÇİNDEKİLER

Alman bilim adamı Christian Lukhaup, yaşadığımız gezegenin belki de en muazzam kerevit türlerinden birini ( the Cherax pulcher) keşfetti. Istakoz ve karideslerle genetik akrabalığı bulunan bu küçük tatlı su canlısının doğal yaşam alanı Endonezya olarak saptandı.

Canlı mavi ve mor desenler kabuğunu süslerken, dışarıdan bakıldığında adeta kozmik bir galaksi ya da tropikal bir gün batımını andıran canlıya "galaksi kerevit" ismi verildi.Yeni kerevit türünün, resmi bilimsel adı Cherax pulcher. Pulcher Latince'de 'güzel' anlamına gelmekte.

Lukhaup tarafından bulunan bu muhteşem canlının oldukça ironik bir geçmişi var; hayvan ticareti yapan zümreler böyle bir canlının varlığından zaten haberdar ve yıllardır bu canlının ticaretini yapıyor lakin tam olarak nerede bulunduğunu bilmiyorlardı. Lukhaup araştırmalarına, galaksi desenli kerevitin fotoğraflarını gözlemledikten sonra başladığını ve sonunda bin bir güçlükle ulaştığını söylüyor.

Ne yazık ki; Lukhaup'un dökümanteri bu canlının akvaryum koleksiyoncuları yüzünden ne tür bir tehlike altında olduğu ile devam ediyor. Lukhamp, "Bu nadide canlının ticareti sürdürülürse ve popüleritesi artarsa, mavi-mor kerevit için mutlaka bir koruma programı oluşturulmalı." diye belirtiyor.



Bilim adamlarının korkusu ise, canlı hakkında hiçbir bilimsel veriye ulaşılamadan canlının türünün yer yüzünden silinmesi.

KEREVİT NEDİR?

Kerevit, Astacoidea ile Parastacoidea üst familyalarından on ayaklı kabuklu türlerinin ortak adıdır.

Tatlı su ıstakozu dolarak da bilinir. Kerevit sözü Türkçeye Yunanca' dangeçmiştir.

Kerevitler (tatlısu ıstakozları), yengeçler ve ıstakozlar (deniz ıstakozları) gibi diğer kabuklulara benzer şekilde çoğalırlar. Ancak, serbest yaşam sürdüren bir larva evresine sahip olmayışlarıyla onlardan belirgin bir şekilde ayrılırlar.