Fata'leaks

Evinin bahçesine yapılan kaçak kiliseye karşı hukuk savaşı veren Fata Nine, WikiLeaks'e girdi. Belgelerde, 'Cesur Kadın ödülünü o alsın' denildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2011 Güncelleme 15 Eylül 2011, 02:42
Fata’leaks

İÇİNDEKİLER

ABD'nin gizli bilgilerini yayınlayarak gündemi sarsan WikiLeaks belgelerinde, sürpriz bir isim dikkat çekti. Bosna Hersek'te evinin bahçesine yaptırılan kaçak kiliseye karşı verdiği mücadeleyle tanınan Fata Nine, WikiLeaks'e de girdi. Bosno Hersek'te Konyeviç Polye Köyü'nde yaşayan Fata Orloviç (68), savaş sırasında Sırplar tarafından Tuzla'daki toplama kampına götürüldü. 1999 yılında köyüne dönen Fata Nine, evinin bahçesine Sırplar tarafından kaçak kilise yapıldığını gördü.

ZAFERİ KAZANDI
Arazisine izinsiz yaptırılan kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlatan Fata Nine, 11 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, geçen yıl kilisenin yıkılmasına karar verdi ancak bu karar uygulanmadı. Kilisenin yıkılmaması için kendisine milyon dolarlar teklif edilen Fata Nine, yine de davasından dönmedi. Verdiği mücadele dünyaya heber olan Fata Nine, ABD'nin korkulu rüyası olan WikiLeaks belgelerinde de yer aldı. Söz konusu belge, ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği'nde Uluslararası Kadın Konuları bölümünden sorumlu bir diplomat tarafından kaleme alındı. Belgede, ABD'de kadın örgütlerince düzenlenen "Cesur Kadın" ödülü için en iyi ve en güçlü adayın Fata Orloviç olduğu belirtiliyor.

GÜÇ SEMBOLÜ
Orloviç'in savaş sırasında ve sonrasında yaşadığı olayların ayrıntılarıyla anlatıldığı belgede, Fata Nine'nin "dini hoşgörüsüzlüğe ve adaletsizliğe karşı mücadelenin bir sembolü olduğu" kaydediliyor. Orloviç'i yıldırmak için yapılan cömert para tekliflerinin de yer aldığı dökümanda, "Orloviç'in insan onurunu savunmada güçlü ve yılmaz ruhundan daha iyi bir örnek yoktur" deniliyor. Bu arada 2008 yılında "Cesur Kadın" ödülünü ABD'li aktivist Lilly Ledbetter kazandı.

HUKUK SAVAŞINDAN GERİ ADIM ATMIYOR
"Kaçak kilise" davasını kazanan Fata Nine, hala kilisenin yıkılmamasına tepki gösteriyor. Kiliseye ayine gelenlerle tartışan Fata Nine, sık sık karakola düşse de mücadelesinden geri dönmeyeceğini söylüyor.