Efsane ajan emekli oldu!

'Ajan ölünce emekli olur' diyen ünlü Rus ajan Gevork Vartanyan, 87 yaşında öldü. 'Dahi Ajan'ın en büyük başarısı, 1943'te Stalin, Roosevelt ve Churchill'e karşı suikastı ortaya çıkarmasıydı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2012 Güncelleme 13 Ocak 2012, 01:58
Efsane ajan emekli oldu!

İÇİNDEKİLER

Sovyetler Birliği'nin efsanevi ajanlarından Gevork Vartanyan, 87 yaşında hayatını kaybetti... 16 yaşında Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR'de göreve başlayan ve 40 yıl görev alan Vartanyan, 1943 yılında Sovyet lider Josef Stalin, ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill'e karşı düzenlenen suikast girişimini ortaya çıkarmıştı.

EGOLARI YÜKSEK
Bu başarısı nedeniyle Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere'den 'Onur Madalyası" alan Ermeni asıllı Rus ajan, 12 yıl boyunca Tahran'da Sovyetler Birliği adına çalışmalar yapmıştı. Geçtiğimiz ay son röportajını veren Vartanyan'ın ilginç açıklamalarından bazıları şöyle:
Bizim zamanımızda ajan olarak görev almak çok zor bir işti. Ölümle çok yakın çalışırdık. Günümüzde ise ajanların hayatı daha güvencede.
Kibrit kutusuyla haber gönderirdik, şimdi saat görünümlü telefonlardan dolgu dişlere kadar, birçok yolla güvenli iletişim sağlanıyor.
Görev icabı öldürmemiz gerektiğinde bile son ana kadar beklerdik. Şimdi ise ajanlar ölüm makinesi gibi çalışıyor.
Biz vatan için çalışırdık. Yeni nesil ajanlar, egolarını tatmin etmek istiyor. O yüzden bu mesleği tercih ediyor.
En çok üzüldüğüm, benim için "Emekli oldu" yorumları yapılması. Ajanlar emekli olmaz. Ancak ölünce emekli olurlar. Bunun aksini kabul etmiyorum.



DERS OLARAK AKTARILACAK
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, 17 Şubat 1924'te doğan Gevork Vartanyan'ın ajan olan eşini arayarak baş sağlığı diledi: Ülkesi için özel operasyonlara imza atmış birini kaybettik. Onun adını daima 'Dahi Ajan' olarak anacağız. Bu ülke için yaptıkları, ders olarak anlatılacak."