Pişman olana son fırsat

2023’te elde ettiği geliri beyan etmeyen 400 binden fazla mükellef pişmanlık hükmüyle beyanname verip ceza uygulanmadan vergilerini ödeyebilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2024 Güncelleme 20 Nisan 2024, 07:02
Pişman olana son fırsat

İÇİNDEKİLER

Kira ücret ve menkul sermaye iradı gibi gelirleri elde eden ancak beyanname vermeyen mükellefler için son bir imkan daha bulunuyor. Mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce 'pişmanlık' hükmünden faydalanarak vergilerini ödeyebilecek.

Hangi mükellefler pişmanlık hükmünden yararlanabiliyor? Sahip oldukları konuttan geçen sene yıllık 21 bin, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık imkanından yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlık hükmüyle beyanname verildiğinde, ceza uygulanmadan vergilerin ödenmesi imkanı bulunuyor.

Nasıl başvuru yapılabilecek? Mükellefler vergi dairesine giderek 'pişmanlıkla beyanname vermek istediklerini' belirtecek ve dilekçeyle başvuracak. 'gib.gov. tr'deki Hazır Beyan Sistemi'nden de 'pişmanlık' seçeneği işaretlenip beyanname doldurulabilecek.

Zamanında beyanname dolduran ancak vergisinin ilk taksitini ödemeyen mükellef vergisini ne zaman ödemeli? Beyannamesini zamanında verdiği halde ilk taksitini ödeyememiş mükellefler, ödemede geciktikleri her ay için aylık yüzde 3.5 gecikme zammı ödeyecek. Mükellefler, verginin taksitle ödenmesi talebinde de bulunabilir. Gerekli şartları taşımaları kaydıyla bu borçlar tecil faiziyle birlikte taksitler halinde ödenebiliyor.

Kira geliri nedeniyle tahakkuk eden vergi nasıl ödenecek? Vergiler, dijital.gib.gov.tr'den, mobil uygulamadan anlaşmalı bankaların kartları, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubelerinden ödenebiliyor.

Kira gelirleri beyan edilirken hangi giderler düşülebiliyor? Elde edilen kira gelirinden 'götürü' ve 'gerçek' olmak üzere iki farklı yöntemle giderler düşülebiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN