Çalışan anneye 134 bin 550 TL

SGK, 3 ilde çalışan annelere bakıcı istihdamı için aylık 325 euro yani 11 bin 212 lira destek verecek. Destek 1 yıl boyunca sürecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2024 Güncelleme 16 Nisan 2024, 07:00
Çalışan anneye 134 bin 550 TL

İÇİNDEKİLER

SOSYAL Güvenlik Kurumu'nun (SGK), çalışan annelere ve bakıcılara maddi destek sağladığı 'Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin ikinci fazı başlıyor. Projenin 2019-2022 yılları arasında yürütülen ilk fazında kadınlara 24 milyon euro destek sağlanmıştı. İkinci fazın toplam bütçesi ise 15.3 milyon euro olarak belirlendi. Bu kapsamda Ankara, İstanbul ve İzmir'de 0-36 aylık çocuk sahibi 3 bin 500 sigortalı anneye bakıcı istihdamı için ayda 325 euro (yaklaşık 11 bin 212 lira) tutarında destek verilecek. Destek 12 ay sürerken, bu sürede annelere toplam 134 bin 550 lira destek sağlanmış olacak.

KİMLER YARARLANIR?
Projeden belirlenen şartları taşıyan anneler ve bakıcılar yararlanabilecek. Bu şartlar SGK tarafından ilerleyen günlerde duyurulacak. Ancak eğer ilk fazdaki şartlar uygulanırsa annelerin şu şartları sağlaması gerekecek:
■ Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmek,
■ Çocukla aynı evde ikametin olması,
■ Bekar anneyse çocuğun velayetine sahip olmak,
■ En geç kesin kayıt tarihi itibariyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve tam zamanlı sigortalı olarak (4/a sigortalılar) çalışmak ve adına aylık 30 gün prim bildiriliyor olunması,
■ Bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırmak,
■ SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamak,
■ Bakıcının ücretini en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemek,
■ Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamak.

EĞİTİMLİ BAKICILAR DA DESTEKLENECEK
Projenin ikinci fazı kapsamında ayrıca 3 bin 500 eğitimli bakıcının da desteklenmesi planlanıyor. Projenin ilk fazında Ankara, İstanbul ve İzmir'de ikamet eden bakıcılardan MEB onaylı sertifikasını ibraz edenlere tek seferlik 100 euro, eğitim masraflarıyla birlikte sertifikasını ibraz edenlere 200 euro ödeme yapılmıştı. Burada da detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN